Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Deense fokkerij legt nadruk op vleesvarken

Münster - Doel van de Deense varkensfokkerij is dat de groei van de varkens in 2020 60 gram per dag hoger is dan nu. De voederconversie zakt in dezelfde periode met 0,2 kilo voer per kilo groei.

Dat vertelde Hans Jørgen Brock tijdens de Agrar Unternehmertage. Brock is marketingmanager van de Deense distributeur van DanAvl-genetica, Breeders of Denmark.

Doordat de genetische aanleg van de varkens telkens verbetert, zakt de kostprijs jaarlijks € 1,62 per vleesvarken, mits al het potentieel wordt benut. De Deense varkenssector werkt vanaf deze week met een herzien fokprogramma. De nadruk ligt voortaan vooral op de prestaties vleesvarkens, minder op zeugen. Alle bestaande fokdoelen blijven aanwezig in het programma, zowel aan de zeugen- als de berenkant. De Denen blijven met drie rassen werken: Landras, Yorkshire en Duroc.

Aan de zeugenkant stijgt de productie met minstens 0,25 big per jaar. Bij de stijging van het aantal geboren biggen vormt het aantal levende dieren op dag 5 na werpen het uitgangspunt. Meer biggen is dus alleen wenselijk als de zeug in staat is deze groot te brengen.

De gemiddelde groei van de varkens op de Deense bedrijven was in 2014 906 gram. De voerconversie zat op 2,67 en de uitval op 3,4 procent. De varkens gingen op een gewicht van 106,8 kilo naar de slacht.

Deense vermeerderaars speenden gemiddeld 30,4 biggen per zeug per jaar in 2014. Het speengewicht van de biggen bedroeg 7 kilo en sterfte tijdens de zoogperiode 13,3 procent.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  de denen leggen veel waarde op marketing. Zou kees af en toe een etentje aangeboden krijgen of iets dergelijks. Binnenkort komt kees bij mij ik zal hem een ander verhaal vertellen en ook nog laten zien. Doen wij ook nog eens aan marketing.

 • Snel

  groei 2014 906 gram, van 30 kg tot 90 kg

 • John*

  tot 30 kg ligt de groei onder de 700 gram, en na de 90 kg ook. Als je corrigeert naar nederlandse omstandigheden met varkens van 118 kg en een opleggewicht van 23 kg.. kom je ook ergens bij de 840 gram uit.

 • info237

  @John , de voeropname van de Duroc nakomelingen stijgt tot 3.4 Ew zonder enige moeite en daarmee blijft de groei rond de 1000 gram per dag in de eindfase. Conclusie is dat de varkens harder groeien dan 900 gram. Mee eens?

Of registreer je om te kunnen reageren.