Varkenshouderij

Nieuws

Amerikanen krijgen grip op PED-virus

Washington - De varkenshouderij in de Verenigde Staten lijkt grip te krijgen op diarreeziekte PED. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

De analisten baseren zich op de jongste telling van de varkensstapel, in december 2014. Daarbij zijn ruim 60 miljoen vleesvarkens geteld, 2 procent meer dan het jaar daarvoor. Eind vorig jaar lagen er gemiddeld 10,23 biggen bij een zeug in de VS. In vergelijking met voorgaande jaren is dat de eerste stijging van de toomgrootte sinds 2013. De analisten van het ministerie leiden uit de stijgende productie en grotere aantallen vleesvarkens af dat de combinatie van strenge hygiëneregels en het vaccineren tegen het PED-virus zijn vrucht begint af te werpen.

De Amerikaanse varkenshouderij stevent af op een sterke productiestijging dit jaar. Naast productieherstel was de zeugenstapel 4 procent groter eind vorig jaar ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor 2015 wordt verwacht dat de varkensvleesproductie uitkomt op 10,8 miljoen ton, 4,6 procent meer dan in 2014. De productie ligt ook boven het niveau van 2012, voor PED zich openbaarde in de VS.

Een hogere productie van varkensvlees dit jaar zal de prijs in de VS onder druk zetten, verwachten de analisten. Daarnaast groeit de noodzaak om de te exporteren. USDA verwacht dat de Amerikaanse varkensvleessector dit jaar 8,4 procent meer exporteert dan in 2014. De VS is na de EU de tweede exporteur van varkensvlees ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.