Varkenshouderij

Nieuws

Zeugenhouders vervangen minder zeugen

Veel zeugenhouders vervangen minder zeugen, vanwege de lage opbrengstprijzen voor biggen. Dat is het beeld na een belrondje langs een aantal fokkers en fokkerijorganisaties.

Daarnaast stoppen veel zeugenhouders. Een aantal hiervan wordt overgenomen en voortgezet. Naast bedrijven die de vervanging op een lager pitje zetten, zijn er ook bedrijven die hetzelfde aantal zeugen vervangen als voorheen. Topigs Norsvin verwacht dit jaar 15% minder opfokzeugen af te zetten. Dat laat woordvoerder Peter Loenen weten. "Het is echt crisis in de varkenshouderij", aldus Loenen.

Minder vervanging van zeugen

Ook bij PIC staat de afzet van opfokzeugen onder druk. Directeur Paul van der Meijden vertelt dat hij nog niet te maken heeft gehad met stoppers, maar wel een paar klanten heeft die minder zeugen vervangen. Datzelfde beeld is ook te zien bij Next Genetix. Maurice Goossens van Next Genetix laat weten dat een aantal klanten de vervanging van zeugen op een lager pitje zet, door de aankoop van opfokzeugen met een paar weken uit te stellen.

40.000 tot 50.000 zeugen minder

Zijn collega, Gerard Reuling, schat dat het aantal zeugen in Nederland zal afnemen met 40.000 tot 50.000 zeugen. Dit beeld is niet enkel aan Nederland voorbehouden. Eerder dit jaar meldde Boerderij Vandaag dat het aantal opfokzeugen in de EU in juni van dit jaar 1,7% lager was dan in juni 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.