Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Zeugenhouderij klimt langzaam uit dal

De situatie in de zeugenhouderij verbetert volgend jaar. Dat verwacht Wilbert Hilkens, Sectormanager Dierlijke Sectoren bij ABN Amro. "We zien dat het aantal zeugen in Europa daalt", aldus Hilkens. Ook Eric Douma, voorzitter vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland, is positief gestemd over de toekomst.

Eerder deze maand hield uitgeverij Agrio een enquête onder varkenshouders over de huidige situatie. Daarin gaf 37% van de vermeerderaars aan binnen een half jaar te zullen stoppen als de prijzen niet aantrekken.

'Gevoel vermeerderaars speelt rol'

Hilkens kent de cijfers. "Ik betwijfel of werkelijk zoveel vermeerderaars zullen stoppen, maar dat er nog een aantal gaan stoppen is zeker", relativeert hij de resultaten. "Ik denk dat het gevoel van vermeerderaars een rol heeft gespeeld bij het invullen", vervolgt hij. Douma is het met hem eens: "Het lijkt een beetje een open deur."

Varkenscyclus verstoord

Volgens Hilkens hoort de varkenscyclus bij de varkenshouderij. De cyclus is wel verstoord door het wegvallen van de Russische markt en een ongelijk Europees speelveld, vindt Douma. Hilkens zegt: "Wat nu ook anders is, is dat bedrijven sterker in waarde zijn gedaald dan tijdens vorige prijsdalingen. Hierdoor ontstaan meer knelgevallen".

Zeugenbedrijven in bijzonder beheer

Hilkens vertelt dat de afdeling bijzonder beheer van ABN Amro veel zeugenbedrijven onder haar hoede heeft. Dat betekent niet automatisch einde bedrijf, maar wel dat de bank kritisch kijkt naar het toekomstperspectief, legt hij uit. "Elk bedrijf is anders en vraagt om maatwerk", vertelt hij.

Juiste begeleiding voor stoppers

Uit de enquête komt verder naar voren dat stoppers behoefte hebben aan perspectief. Douma herkent dat: "Varkenshouders hebben passie voor hun vak. Stoppen heeft dan ook een grote impact voor het hele gezin. Wij ondersteunen onze leden bij het zoeken naar de juiste begeleiding."

Laatste reacties

  • Snel

    Wat een gelul.

  • Farmer4life2

    Varkenshouders die willen stoppen komen met restschuld te zitten.

    Ze moeten het bedrijf verkopen voor een restschuld. Dan is alles stuk. Wie wil dat? Het liefst stoppen ze met behoud van eigen huis.

    Trieste zaak wat er in de varkenshouderij gebeurd. Melkveehouders zijn opweg naar diezelfde tredmolen

Of registreer je om te kunnen reageren.