Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Wakker Dier: parmavarken is er slecht aan toe

Italiaanse varkens die voor de productie van parmaham worden gehouden, hebben het erg slecht. Dat concludeert Wakker Dier.

Italiaanse varkens die worden gebruikt voor de productie van parmaham, leven onder erbarmelijke omstandigheden, die vér onderdoen voor de omstandigheden van varkens in Nederland, Zweden en Duitsland. Die conclusie trekt Wakker Dier uit een onderzoek dat die organisatie heeft uitgevoerd in samenwerking met het Britse Ecostorm.

'Welzijnseisen in Italië minder streng én vaker overtreden'

Volgens het onderzoek zijn de welzijnseisen in Italië minder streng dan in Nederland en worden ze bovendien vaker overtreden. Voor het onderzoek zijn situaties in varkensstallen gefilmd en zijn gesprekken gevoerd met producenten.

Aanwijzingen voor fraude met parmaham

Hoewel er ook aanwijzingen zijn dat er wordt gefraudeerd bij de productie van parmaham, hebben de onderzoekers daarvoor niet het bewijs kunnen vinden. Evenmin konden ze de suggestie hardmaken dat sprake is van ongeoorloofd gebruik van antibiotica.

Parmaham geniet bescherming als Europees erkend streekproduct. Voor de productie mogen alleen Italiaanse varkens van bepaalde rassen en uit bepaalde regio's worden gebruikt. Het controlesysteem is echter niet waterdicht. In een tv-uitzending van Radar bevestigt Europol dat meerdere gevallen van fraude met parmaham zijn ontdekt.

Laatste reacties

 • G. Vos

  Wakker dier, reportage Radar? Ook toevallig!!!

 • Martin Oldenhof

  Undercover onderzoek van WD ............ en dat in radar........... Hier is niks reëel aan, alles is van tevoren doorgesproken tussen deze 2 partijen. Het is 1 stuk propaganda om agrarisch Nederland slecht neer te zetten en wat toevallig net voor de feestdagen. Of heeft dit nog wat te maken met de uitspraak van Sjoera Dikkers?

 • 344412

  Ze zouden ook de conclusie kunnen trekken dat varkens het nergens zo goed hebben als in Nederland en dat de verkoop van NL vlees dus goed is voor dierenwelzijn..

 • 344412

  Maar die kans is niet zo groot denk ik ...

 • zwbig

  Kijk radar maar terug, het is indirect een compliment voor de Nederlandse varkenshouderij, alleen wordt het niet hard op gezegd behalve door ons Annie. Beetje knippen en plakken en het wordt een reclamespotje voor het Holland Varken.

 • veldzicht

  Heeeeel toevallig, laat W.D. nu ook al net voor kerst weer poep op vlees vinden.

 • Peltjes

  Annie is een topper. Zuinig op zijn!

 • Jan Blonk

  @344412 Eens. Eindelijk kijkt WD ook eens hoe het in andere landen met dieren gesteld is in plaats van alleen maar af te geven op de varkenshouderij in NL.

 • Jan van het Zand

  Conclusie: Nergens is het beter in de veehouderij dan in Nederland.

  Eindelijk is wakker dier Wakker geworden.

 • Jan van het Zand

  Het verbod op pelsdieren in Nederland, doet het ergste vrezen voor de pelsdieren in de toekomst elders in de wereld.

  wakker dier heeft liggen slapen???

  Of wakker dier acht zich capabel om buiten Nederland de eisen voor het houden van pelsdieren te verhogen op basis van een internationale wet op welzijn dieren. Succes.

 • info237

  Parmaham is wel erg lekker ....... Ook de hammen uit Polen smaken, maakt niet uit waar geboren, varkensvlees smaakt uit alle landen, mits goed bereid en gepresenteerd.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.