Varkenshouderij

Nieuws 2922 x bekeken

Vion start 1 januari proef met vierweekse varkensprijs

Varkensslachterij Vion start 1 januari met een proef met een nieuw prijssysteem voor de inkoop van slachtvarkens. Dat zegt een woordvoerder van Vion.

De proef wordt uitgevoerd samen met de leveranciersvereniging 'Star Farmers'. Varkenshouders die deelnemen aan het Good Farming Star-concept kunnen hun varkens verkopen op basis van een vierweekse prijs.

Deelname pilot

Maximaal 10 varkenshouders kunnen deelnemen aan de pilot. De leveranciersvereniging beslist mee over de systematiek om de prijs vast te stellen. De uiteindelijke uitbetalingsprijs stelt Vion zelf vast. De prijs wordt vooraf bekend gemaakt en geldt gedurende een periode van vier weken. Na een aantal maanden wordt de systematiek geëvalueerd. Afhankelijk van de mate van succes wordt het aantal deelnemers uitgebreid. De woordvoerder van Vion laat weten dat inmiddels een aantal varkenshouders belangstelling hebben bij deelname aan de proef.

Constantere aanvoer

De varkensslachter hoopt met de nieuwe prijssystematiek een constantere aanvoer van varkens te bereiken. "De huidige prijssystematiek zorgt voor een onregelmatige aanvoer van varkens", legt de woordvoerder uit. "Dat geeft veel onrust op de markt", vervolgt hij. Vion maakt tegelijkertijd prijsafspraken met de supermarkten en de retailers. "Bij meerweekse prijsafspraken aan de zijde van de inkoop, hoort een nauwe samenwerking met de retail, met vergelijkbare prijsafspraken", aldus de woordvoerder. Vion overlegt donderdagavond met leveranciersvereniging 'Star Farmers' over de verdere invulling van de pilot. Deze pilot staat los van de gesprekken die Vion voert met de actiegroep 'Eerlijke Prijs Agra'. De actiegroep werkt een voorstel uit om te komen tot een varkensnotering, vergelijkbaar met de Duitse ISN-notering.

Met Albert Heijn zijn andere afspraken gemaakt voor verdere uitrol van het Good Farming Star-concept.

Of registreer je om te kunnen reageren.