Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Verbod op voeren van ‘swill’ ter discussie

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge pleiten voor opheffing van het verbod op het voeren van 'swill', etensresten, aan varkens.

"Het vermindert de milieubelasting en verbetert de economische duurzaamheid van de Europese varkenshouderij", zegt Zu Ermgassen, één van de onderzoekers.

1,8 miljoen hectare landbouwgrond

Door het Europees verbod op het voeren van swill op te heffen is wereldwijd 1,8 miljoen hectare landbouwgrond minder nodig voor de productie van veevoer. Dit is inclusief 250 duizend hectare regenwoud en savanne in Brazilië. Dit komt overeen met een afname van ruim 20% van het areaal dat nodig is om de Europese varkensstapel te voeden.

Voerkosten dalen met 50%

Daarnaast becijferden de onderzoekers dat de voerkosten met 50% kunnen dalen door het verbod op te heffen. Het voeren van swill is verboden in de Europese Unie sinds 2002. Aanleiding voor het verbod was de MKZ uitbraak in 2001 door het voeren van etensresten aan varkens.

35% van de etensresten voor varkens in Japan

Japan voerde geen verbod in op het voeren van swill, maar verscherpte de regelgeving en het toezicht op het voeren van etensresten aan varkens. Verhitting doodt de aanwezige ziektekiemen. Anno 2015 wordt in Japan meer dan 35% van het overtollige voedsel in Japan aan varkens gevoerd. Veel Oost-Aziatische landen kennen vergelijkbare wetgeving voor het voeren van etensresten.

Eén reactie

  • putten

    niks geleerd zeker in 2001

Of registreer je om te kunnen reageren.