Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Varkenshouders zien af van Vion-blokkade

Actiegroep Eerlijke Prijs Agra gaat Vion-slachterij in Apeldoorn niet blokkeren; daarmee had de groep gedreigd. Maar helemaal van de baan zijn blokkades ook niet, voor de iets langere termijn.

Dat de voorgenomen Vion-blokkade voor donderdagavond 10 december van de baan is, verklaart de woordvoerder van de actiegroep, Willy Wolfkamp. Donderdagochtend heeft de actiegroep twee uur gesproken met de Vion-top over de lage varkensprijs. Bestuursvoorzitter Francis Kint van Vion was daarbij aanwezig.

Actiegroep wil hogere varkensprijs én aan tafel bij prijsbepaling

Naast een hogere varkensprijs in de komende week eist de actiegroep ook invloed op de wekelijkse totstandkoming van de Nederlandse varkensprijs.

Vion willigde eisen niet in

De eisen zijn niet ingewilligd door Vion. Wel blijven de actiegroep en Vion in gesprek. Na intern overleg heeft de actiegroep besloten komende week een ontwerp te maken voor een producentenprijs voor vleesvarkens, naar voorbeeld van de Duitse Vereinigungspreis. Als binnen de actiegroep voldoende vertrouwen is dat met een eigen notering de opbrengstprijs van varkens verbetert, gaan de acties definitief niet door.

Foto: ANP

Foto: ANP

Verdere acties zijn niet 100% van de baan

Als er binnen de groep volgende week echter onvoldoende vertrouwen is in een boerennotering kan Vion ‘alsnog bezoek verwachten’, stelt Wolfkamp.

Vion heeft de eisen niet ingewilligd. Wel blijven de actiegroep en Vion in gesprek.

Als er toch een blokkade komt, doen ‘zeker 100 boeren mee’

Volgens Wolfkamp is Vion op voorhand niet meer tegen een plan voor een boerennotering. Mocht het tot actie komen, dan weet de actiegroep zeker 100 boeren te mobiliseren, zo klinkt het.

Beheer
WP Admin