Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Varkenshouder krijgt zware geldboete opgelegd

De rechtbank Oost-Brabant heeft een varkenshouder uit de gemeente Steenbergen een geldboete opgelegd van €60.000, waarvan €40.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De varkenshouder bleek bij een controle vorig jaar 7.095 varkens op zijn bedrijf, terwijl hij maar minder dan de helft aan varkensrechten bezat, namelijk 3.476. Voor het tekort van 3.619 varkensrechten kreeg hij de boete opgelegd. Hiermee heeft de rechtbank de eis van het Openbaar Ministerie gevolgd.

Extra varkensrechten

Ook het beroep op overmacht als gevolg van de invoering van de Wet herstructurering varkenshouderij van de varkenshouder werd door de rechtbank niet gehonoreerd. Dat de economische politierechter in 2003 overmacht constateerde over de jaren 2000 en 2001 geldt niet meer in 2014, stelt de rechtbank. In dat jaar had de varkenshouder extra varkensrechten geleased in verband met een uitbreiding van het bedrijf. Er is dus geen sprake van overmacht, aldus de rechters in Den Bosch.

Laatste reacties

 • Deluur

  hoezo zwaar een ieder ander dient zijn productie ook geregeld te hebben met koop of lease dus eigen schuld dikke bult.

 • zwbig

  netto 20.000 betalen voor 3619 rechten tekort = 5,5 euro,
  dat is ongeveer lease prijs nu, en het voordeel in de andere
  jaren??, dit is een koopje.

 • Ad7

  Als dit een zware boete is weet ik het niet meer, de rotte appels in de sector worden wederom beloond voor slecht gedrag, ik denk dat ik mijn rechten maar ga verkopen, want als je maar eens in de zoveel jaar een boete krijgt kan het gewoon uit, tel uit je winst! Leaseprijs nu is het dubbele...!!

 • Ad7

  ik vind het echt onbegrijpelijk, dus 11 jaar GEEN varkensrechten gehad, onvoorstelbaar...!

  is de mest wel afgevoerd met mestbonnen??....

 • porky01

  Even Niels bellen!!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.