Varkenshouderij

Nieuws 4 reactieslaatste update:7 dec 2015

Van Dam: geen stoppersregeling varkenshouderij

Het is niet aan de overheid om te zeggen dat de varkenssector moet krimpen. Het is aan de sector om met oplossingen te komen voor de huidige situatie in de varkenshouderij.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

Rik Grashoff (GroenLinks) vroeg de staatssecretaris of het niet wenselijk is om met een stoppersregeling te komen, nu de varkenshouderij in zwaar weer zit. Van Dam wil daar niet aan.

Oplossingen vanuit de sector afwachten

"Het huidige model, waarbij de varkenshouderij sterk afhankelijk is van de export en moeite heeft om te concurreren met productie uit het buitenland vanwege gebrek aan onderscheidend vermogen, biedt weinig perspectief. De sector is met de commissie-Rosenthal op zoek naar oplossingen", zegt Van Dam. Hij wil deze oplossingen vanuit de sector afwachten. Van Dam staat achter de visie van de commissie-Rosenthal.

Laatste reacties

 • A.Pekkeriet

  Wegens gebrek aan onderscheidend vermogen?? Ze hebben de laatste jaren onze kostprijs met ongeveer 20 cent verhoogd door extra regelgeving en hogere keuringskosten t.o.v. het buitenland

 • info258

  Is dat geen onderscheidend vermogen?

 • fietskip

  Als de politiek echt meent dat de intensieve veehouderij een probleem is zou het als een kans gezien kunnen worden. Als je een aantal bedrijven opkoopt inclusief de rechten los je meerdere zogenaamde politieke problemen voor de samenleving op. Minder dieren betere volksgezondheid en noem er nog maar wat. Zouden ze dan toch niet willen dat de intensieve veehouderij weg gaat?

 • glaasje

  nee het is niet aan de overheid maar wel allemaal wetten en maat regels op leggen waar door de kost prijs om hoog gaat

Of registreer je om te kunnen reageren.