Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Stunten met vlees in supermarkten blijft

Er worden nog altijd aanbiedingen van vlees in de supermarkten gedaan en dat zal altijd zo blijven, aldus Mark Jansen van het CBL. Hiermee reageert hij in het radioprogramma 'De Ochtend' op de uitspraak van Sjoera Dikkers van de PvdA, die een minimumprijs van vlees in de Nederlandse supermarkten wil.

De PvdA stemt met dit voorstel vóór een verbod van de vrije wereldmarkt, vertelt Jansen in het radioprogramma. Een beperkte groep boeren die aan de Nederlandse supermarkten leveren hebben daar een voordeel bij, maar het gros van de boeren die leveren voor de export laat je dan in de kou staan.

Eigen prijzen bepalen

Het CBL wil dat de supermarkten hun eigen prijzen kunnen bepalen, die vrijheid moeten ze blijven behouden. De redenen die de PvdA aanhaalt voor de hogere prijs; diergezondheid, dierwelzijn en het verbeteren van het milieu zijn ook niet meer valide, aldus Jansen.

Excuses en rectificatie

De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders (NVV) reageert fel op de uitspraken van Dikkers, waarbij ze aangeeft dat dieren op de been gehouden worden door antibiotica, eisen dan ook excuses en rectificatie van haar uitspraken. "Onze varkenshouders spannen zich, net als hun collega's in andere sectoren, al jaren in voor het verder verlagen van het antibioticagebruik en lopen daarmee ook voorop in de wereld", aldus NVV-voorzitter Ingrid Jansen. De varkenshouderij heeft nog nooit zo weinig antibiotica gebruikt als nu. In de laatste zes jaar is het gebruik in onze sector met zo'n 60 procent gedaald.

Minimumprijs geen garantie op beter prijzen

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland reageert in het radioprogramma ook op de stelling en is zeker niet voor een minimumprijs van vlees omdat dit geen garantie is dat boeren een eerlijke prijs voor de producten krijgen. Jan Maat geeft twee andere punten aan die meer invloed hebben op een betere prijs voor de producten. Ten eerste een betere verdeling van de lasten in de keten en ten tweede dat de Nederlandse boeren een fatsoenlijke kostprijs hebben.

Aanpassingen van het mededingingsbeleid

Varkenshouders hebben nu door hogere lasten vanuit de overheid, een kostprijs die 20 cent hoger liggen dan in omringende landen. Jan Maat geeft ook aan dat de politiek duurzaamheid in de sector meer zou kunnen stimuleren door aanpassingen van het mededingingsbeleid, waarbij boeren de extra inspanningen ook terugbetaald krijgen. Boeren zijn ondernemers, maar de extra inspanningen mogen wel bij de boeren terugkomen. Extra keurmerken dragen bij aan de onderscheidendheid daarvan, aldus Jan Maat.

Laatste reacties

  • kip

    Wat een vieze lul
    Alleen maar de boeren het zuurder make !!

  • DJ-D

    Ingrid had gewoon moeten zeggen dat vlees met antibiotica niet verkocht mag worden en dat hier streng op getest wordt. Dikkers praat onzin. Zoiets. Zo is het voor een leek nog niet duidelijk en denkt dat vlees vol met ongein zit. Heb ook geen mediatraining gehad ben ook niet goed in formuleren....

Of registreer je om te kunnen reageren.