Varkenshouderij

Nieuws

Steeds vaker afleidingsmateriaal bij varkens

De varkenshouderij voldoet steeds beter aan de regels voor afleidingsmateriaal. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit constateert de laatste jaren minder overtredingen, zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken)

Van Dam doet zijn uitspraak in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Van Dam zegt dat meer verschillende soorten afleidingsmateriaal worden aangeboden. Daarnaast wordt - waar dat mogelijk is - een jute zak aangeboden als nerstmateriaal. Bij controles blijkt dat nestmateriaal vooral ontbreekt, als het mengmestsysteem van de kraamstal daar niet op is toegerust.

'Varkenshouderij heeft nog een slag te maken'

Van Dam zegt dat bestuurders van belangenorganisaties onderkennen 'dat de sector nog een slag te maken heeft in de aanbieding van geschikt afleidings- en nestmateriaal en nemen initiatief'. Van Dam: "In overleg met sector, beleid en toezicht worden afspraken gemaakt over de snelheid waarmee deze slag gemaakt dient te worden. Handhaving wordt daarbij ingezet als stok achter de deur. Waar wordt geconstateerd dat het afleidingsmateriaal ontbreekt handhaaft de NVWA."

Of registreer je om te kunnen reageren.