Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

POV: 'Eén IKB- en één I&R-systeem varkenshouderij'

De varkenshouderij moet af van de situatie met twee IKB- en twee I&R-systemen, zegt Ingrid Jansen van POV.

"Varkenshouders moeten kleur bekennen en gebruik maken van het I&R-systeem van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV)." Dat zei POV-voorzitter Ingrid Jansen woensdagavond 9 december tijdens een thema-avond van Pigbusiness.

'Bizar dat in Nederland twee I&R-systemen draaien'

Jansen noemt het bizar dat in Nederland twee I&R-systemen naast elkaar draaien. Voor meer marktkracht is het juist nodig dat varkenshouders zich organiseren en één front vormen, betoogt de POV-voorzitter. Anders blijven varkenshouders speelbal in de keten.

Voor meer marktmacht is het juist nodig dat varkenshouders zich organiseren en één front vormen, betoogt de POV-voorzitter.

Twee IKB-programma's in één land: 'Ook bizar'

Hetzelfde vindt Jansen van het feit dat in Nederland twee IKB-programma's lopen. Ook dat vindt ze bizar. Jansen: "Ik wil daar ook zo snel mogelijk van af."

POV wil dat eigen systeem de standaard wordt

Het ketenkwaliteitssysteem van de POV moet de standaard worden voor alle varkenshouders, vindt POV-voorzitter Jansen.

Laatste reacties

 • fa.vankuijk

  dan zullen ze er eerst voor moeten zorgen dat het I&R systeem goed werkt. Ze hebben de grootste fout gemaakt door met Agrovision in zee te gaan. Als er iets verbeterd moet worden aan het systeem dan moet dat via verschillende schakels en uiteindelijk wordt het niet veranderd.

 • hopman85

  wat is er mis met I&R systeem van POV

 • adriemulders

  helemaal niets mis mee!!

 • wullus

  Wat is er mis met twee verschillende organisaties die dit regelen. Naar mij mening hou je je elkaar dan scherp en kunnen de kosten niet uit de hand lopen want dan kun je overstappen naar de ander.

 • John*

  dat was toch ook de reden dat t tweede systeem ingevoerd en erkend is? Maar als we dan toch t kwaliteitssysteem gaan veranderen lijkt het me verstandig om met scores voor 3 onderwerpen te gaan werken. welzijn, milieu, gezondheid. Deze scores kunnen ook mee op de verpakking en de consument weet meteen wat deze op zijn bord krijgt.

  een 6 voor welzijn, een 6 milieu en een 6 voor gezondheid zal gangbaar worden
  een 8 voor voor welzijn en een 6 voor milieu en een 8 voor gezondheid biologisch
  een 7 voor welzijn een 7 voor milieu en een 7 voor gezondheid t varken van morgen waar iedereen t over heeft.

  De scores die gehaald worden kunnen uitgedrukt worden in toeslagen op de prijs.

 • Jan Brabant

  Als je nu nog niet snapt dat het voor onze afzet, biggen of vlees, beter is dat we naar één belangenbehartiger en kwaliteits- systeem moeten dan is deze sector op dode opgeschreven. We hebben het zo druk met elkaar in de haren vliegen dat onze Deense concurrenten ons op elk vlak aftroeven. Dat de overheid nooit weet of met wie ze nu eigelijk zaken moeten doen.
  En voor wat betreft de kosten laat dat maar aan de POV over,

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.