Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

'Helft varkenshouders heeft problemen en stress'

Henk Slagman, bestuurslid van Zorg om Boer en Tuinder, ziet een sterk toegenomen vraag naar hulp voor varkenshouders.

Zijn organisatie biedt ondernemers desgevraagd een luisterend oor en denkt mee aan het vinden van oplossingen. "We komen natuurlijk maar bij een klein deel van de bedrijven, maar als ik het moet inschatten heeft zeker de helft van de varkenshouders in meer of mindere mate met veel stress en problemen te maken."

Armoede

Slagman ziet veel armoede op de bedrijven, waar elke keer een afweging moet worden gemaakt wat wel en niet meer kan. "Dat komt de meeste onrust nu vandaan." Piekeren, slapeloze nachten, dat vreet aan de gezondheid. Slagman vindt het belangrijk dat alle zakelijke partners die varkenshouders bezoeken een oogje mee in het zeil houden. "Niet iedereen praat er gemakkelijk over met familie of bekenden. We worden dan getipt door bijvoorbeeld de dierenarts dat het ergens niet goed dreigt te gaan."

Zorgen over rekeningen

De bevindingen van Slagman staan niet op zichzelf. Ook andere erfbetreders hebben soortgelijke ervaringen. Erik van der Hijden, directeur FarmAdvies, ziet dat veel mensen murw zijn geslagen en zich zorgen maken hoe deze week de rekeningen betaald kunnen worden. "Het is die strijd die veel leed veroorzaakt op de bedrijven. Tien jaar geleden was er een ander financieel klimaat en de gevolgen minder groot."

Pijn op grote zeugenbedrijven

Vooral bij de grote zeugenbedrijven die de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd wordt de pijn gevoeld. Om de situatie in de varkenshouderij te duiden sprak Boerderij met 10 varkenshouders. Deze interviews en meer achtergronden bij de crisis in de varkenshouderij zijn in dinsdag in weekblad Boerderij nr. 12 te lezen.

Laatste reacties

 • exvarkensboer1

  En welke zorgen en stres hebben omwonenden? Gezondheid ?
  Stank?
  Stront?
  Opwarming van de aarde ook veroorzaakt mede door deze verziekte sector terwijl 60% van de producten naar het buitenland gaan.
  OVERHEID NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID EN SANEER

 • Snel

  als je zo reageert ben je nooit een èchte varkensboer geweest.

 • glaasje

  Er staan mooie bedrijven in nederland. Maar de overheid in nederland verziekt alles. Je gaat hier aan wetten en regels en hoge kosten ten onder. Dat brengt stress en zorgen met zich mee. Maar de overheid wil de sector kapot hebben. werk gelegenheid intereseert de overheid niets. Alles helpen ze om zeep (zorg onderwijs enz..) behalve dat milieu- en natuurclubje En nederland dat puntje op de wereldkaart zou mede oorzaak zijn van de opwarming,van de aarde.( wat een verzinsel.) ,

 • John*

  alle bedrijven moeten tegenwoordig 120 % van t gemiddelde draaien om de financiering rond te zetten. De weg naar continue verbeterende prestaties is daarmee ingeslagen. Wat de sector extra presteert gaat er helaas weer aan de opbrengsten kant vanaf...

Of registreer je om te kunnen reageren.