Vooral bij grote zeugenbedrijven die veel hebben geïnvesteerd, wordt de pijn gevoeld. Foto: ANP VarkensNieuws

‘Helft varkenshouders heeft problemen en stress’

Henk Slagman, bestuurslid van Zorg om Boer en Tuinder, ziet een sterk toegenomen vraag naar hulp voor varkenshouders.

Zijn organisatie biedt ondernemers desgevraagd een luisterend oor en denkt mee aan het vinden van oplossingen. “We komen natuurlijk maar bij een klein deel van de bedrijven, maar als ik het moet inschatten heeft zeker de helft van de varkenshouders in meer of mindere mate met veel stress en problemen te maken.”

Armoede

Slagman ziet veel armoede op de bedrijven, waar elke keer een afweging moet worden gemaakt wat wel en niet meer kan. “Dat komt de meeste onrust nu vandaan.” Piekeren, slapeloze nachten, dat vreet aan de gezondheid. Slagman vindt het belangrijk dat alle zakelijke partners die varkenshouders bezoeken een oogje mee in het zeil houden. “Niet iedereen praat er gemakkelijk over met familie of bekenden. We worden dan getipt door bijvoorbeeld de dierenarts dat het ergens niet goed dreigt te gaan.”

Zorgen over rekeningen

De bevindingen van Slagman staan niet op zichzelf. Ook andere erfbetreders hebben soortgelijke ervaringen. Erik van der Hijden, directeur FarmAdvies, ziet dat veel mensen murw zijn geslagen en zich zorgen maken hoe deze week de rekeningen betaald kunnen worden. “Het is die strijd die veel leed veroorzaakt op de bedrijven. Tien jaar geleden was er een ander financieel klimaat en de gevolgen minder groot.”

Pijn op grote zeugenbedrijven

Vooral bij de grote zeugenbedrijven die de afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd wordt de pijn gevoeld. Om de situatie in de varkenshouderij te duiden sprak Boerderij met 10 varkenshouders. Deze interviews en meer achtergronden bij de crisis in de varkenshouderij zijn in dinsdag in weekblad Boerderij nr. 12 te lezen.

Beheer
WP Admin