Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Goedkeuring voor nieuwe opslagregeling varkensvlees

Comité van Europese Commissie heeft ingestemd met een nieuwe private opslag van varkensvlees. De regeling gaat open per 4 januari 2016.

Vleesbedrijven kunnen voor een periode van 3, 4 of 5 maanden subsidie krijgen om vlees in te vriezen. Alleen Zweden stemde tegen de regeling. Denemarken onthield zich van stemming. Dat verklaart Frans van Dongen, lobbyist voor de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) in Brussel.

Opslagregeling 'beter dan die van voorjaar 2015'

Van Dongen verklaart dat deze opslagregeling om drie redenen beter is dan de regeling van dit voorjaar. Ten eerste wordt dit keer ook de opslag vergoed van vette delen die voorheen naar Rusland gingen. De regeling is flexibeler. Deelnemers kunnen het vlees desgewenst eerder uitslaan dan de vooraf afgesproken termijn. Ze krijgen dan wel minder steun. Tenslotte is de vergoeding hoger dan bij de voorgaande regeling.

'Doekje voor het bloeden voor varkensketen'

De lobbyist verklaart dat de vleessector de regeling welkom heet. Hij benadrukt dat het voor de varkensketen een doekje voor het bloeden blijft en de problemen op de varkensvleesmarkt niet oplost. Van Dongen: "Verwacht geen wonderen van de regeling."

Hoeveel geld de EU uittrekt voor de regeling blijft geheim. Dat geldt ook voor het volume waarvoor geld wordt verstrekt. De looptijd van de regeling is afhankelijk van de omstandigheden op varkensmarkt.

Laatste reacties

 • putten

  dat de vleessector de regeling welkom heet is logisch, kunnen ze de prijzen nog langer laag houden. de boeren word niks gevraagd of geen rekening mee gehouden, die krijgen de rekening.

 • Wisegay

  Idd ze willen geen gezonde varkens sector

 • Wim Toornstra

  Het wat varkensprijs niveau waardeloze 2015 is nog niet voorbij of 2016 wordt al naar de knoppen geholpen.
  Eerste helft 2016 horen we van de slachterijen dat ze moeten in vriezen, wat betekend waarde afboeken
  Tweede helft horen we dat het vlees wat uit de vriezers komt prijs herstel voor de voeten loopt.
  Doe dan niets en laat de markt zijn werk doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.