Varkenshouderij

Nieuws

Geen subsidie PIT-varkenshouders in 2016

Het project Pigs Innovation Tour (PIT) ontvangt in 2016 geen subsidie meer van het ministerie van Economische Zaken.

Dat de EZ-subsidie voor PIT wegvalt, bevestigt Gerdien Kleijer; zij is namens LTO-Noord als projectleider verbonden aan PIT.

PIT werd gefinancierd binnen de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij (UDV) van het ministerie. Het PIT-team heeft afgelopen drie jaar gewerkt met een begroting van in totaal € 200.000. De bijdrage van EZ was minder dan de helft, laat Kleijer weten.

Keijer betreurt het dat zij geen overheidssubsidie meer krijgen en vreest voor het voortbestaan van de PIT. "Het is door de crisis is de varkenssector heel lastig om nu geld te vinden." Naast subsidie bestaat de begroting van PIT uit geld van het bedrijfsleven, een bijdrage van LTO en inschrijfgeld van varkenshouders die deelnemen aan een kennissessie.

'Nog vraag bij varkenshouders naar kennissessies'

Eind januari hebben de projectleider en de 7 PIT-boeren die hun kennis delen met collega's, overleg over het voorbestaan van het project. Volgens Kleijer is er nog vraag van varkenshouders naar kennissessies. Onder meer de sessie van Erik Stegink over het bepalen van het juiste inseminatiemoment en die van John van Paassen over inzicht in de financiën is gevraagd.

'De varkenssector heeft hard iets positiefs nodig'

Volgens Kleijer is het juist in deze crisistijd voor de varkenshouderij jammer dat het voorbestaan van het PIT-project in gevaar is. "De varkenssector heeft hard iets positiefs nodig. Ondanks de crisis laat het PIT-project zien dat er ook mooi dingen gebeuren in de varkenshouderij."

Of registreer je om te kunnen reageren.