Varkenshouderij

Nieuws

Geboortegewicht bepaalt kwaliteit big

"De kwaliteit van een big wordt bepaald door het geboortegewicht en de genen", schrijft Egbert Knol, hoofd research Topigs Norsvin in hun nieuwsbrief.

De belangrijkste parameters, ook wel succesfactoren genoemd, voor een goede big zijn het geboortegewicht, gezondheidsstatus en bekende gezondheid, management, voeding van de zeug en goede genen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het geboortegewicht bepalend is voor de prestaties in het verdere leven.

Geboortegewicht zo hoog mogelijk

Het is dus van belang om het geboortegewicht van de big zo hoog mogelijk te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de spreiding van het geboortegewicht zo klein mogelijk de houden, waarbij de toom opgroeit bij de eigen zeug wat de gezondheid van de hele toom ten goede komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.