Varkenshouderij

Nieuws

Belgische varkensboeren dwingen steun af

Belgische varkenshouders ontvangen €15 miljoen crisissteun van de voedingsindustrie en de distributiesector. Hiervan is €10 miljoen gegarandeerd door de federaties van deze bedrijven.

Het geld wordt binnengehaald door het vlees in de supermarkt, met een meerprijs van €0,15 per kilo te verkopen. Uiteindelijk moet zo €15 miljoen worden opgehaald. Dat zijn de partners in het Ketenoverleg dinsdagmorgen om 01.00 uur overeengekomen.

Eerder €30 miljoen beloofd

Eerder beloofden de federaties nog €30 miljoen aan de Belgische varkensboeren, waarvan €24 miljoen gegarandeerd. Vorige week lieten de federaties weten geen mandaat te hebben van hun leden. Hierop bezochten de varkensboeren de individuele leden van de federaties. Die zegden hun medewerking toe, in tegenstelling tot wat de federaties beweerden. Daarop nam minister van Landbouw, Willy Borsus, met minster van Economie, Kris Peeters, het initiatief om het ketenoverleg te hervatten.

'Tevreden met resultaat'

Onder druk van de acties van de boeren en de politieke bemoeienis, is toch een akkoord bereikt. "Gezien het moeizame proces van onderhandelen vanaf de zomer, zijn we tevreden met het resultaat", laat Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS), weten. "De Belgische mededingingsautoriteit ziet geen belemmeringen, het wachten is nu op goedkeuring door de Europese mededingingsautoriteit", legt hij uit. "Ik verwacht dat varkenshouders eind januari, begin februari de eerste betaling van €20 per zeug tegemoet kunnen zien", besluit hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.