Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Actiegroep bezint zich op producentenprijs

De actiegroep Eerlijke Prijs Agra gaat onderzoeken of een producentenprijs voor slachtvarkens zorgt dat boeren meer grip op de varkensprijs krijgen.

Woensdagavond is de groep bij elkaar geweest, legt Jan Verbeek van de actiegroep uit. De groep is bezig te verkennen hoe de varkensprijs tot stand komt. Uit gesprekken met ingewijden ontstaat volgens Eerlijke Prijs Agra sterk de indruk dat een paar personen de prijs bepalen. Verbeek: "Een voorbeeld: twee weken achtereen in september liepen boeren 3 cent per kilo geslacht-gewicht mis door gerommel met de Beursprijs."

Eerlijke Prijs Agra: komende weken geen blokkade slachterijen

Mocht uit onderzoek blijken dat een producentenprijs bijdraagt aan een betere varkensprijs, dan wordt dat plan volgens de actiegroep uitgewerkt. De komende weken gaat men in ieder geval geen slachterijen blokkeren uit onvrede over de lage varkensprijs.

Uit gesprekken met ingewijden ontstaat volgens Eerlijke Prijs Agra sterk de indruk dat een paar personen de varkensprijs bepalen.

Laatste reacties

 • John*

  Dit is eigenlijk toch niet meer dan normaal dat je wat te zeggen hebt over de prijs waarvoor je de varkens verkoopt en niet alleen de toeslag? al houden ze daar wel veel boeren tevreden mee. Als je elke weet komt onderhandelen over de toeslag omdat je t niet eens bent met de notering gaat t roer ook om en krijgen de producenten ook inspraak!

 • dick verbeek

  Jan Verbeek (en de andere actievoerders) hebben het nog steeds niet goed begrepen. Je kunt de oplossing wel zoeken bij slachterijen die zelf op omvallen staan, maar dat schiet niet op.....
  Kijk gewoon even naar de agrarische markten:
  varkens: versnipperd aanbod naar Retail dus onvoldoende onderhandelingspositie en te lage prijs. Kalfsvlees: één sector regisseur (Van Drie) en daarmee redelijke marges.
  een stap verder: varkensmarkt is momenteel ongekend slecht, maar de grote zeugenhouders in Duitsland kunnen nog kiet spelen. Waarom? kostprijsverschillen!!!!
  Daar moeten onze actievoerders zich op richten en las je dan al wat wilt blokkeren, moet je niet bij slachterijen zijn, maar bij de politiek!!!
  Trouwens een tip voor een voorbeeldje voor kostprijs verlaging: klik op boerderij-site even door naar nieuws en dan zie je dat op Universiteit van Cambridge een pleidooi wordt gehouden voor gecontroleerde invoering van swill.
  Dit soort zaken, kun je je beter op richten evenals herinvoering van diermeelgebruik. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan met het opnoemen van voorbeelden dier invloed hebben op onze kostprijsverschillen binnen Europa!!

 • wimschaap

  hoe komt het toch dat grote slachthuisdirechteuren allemaal in de q 500 staan en elk jaar stijgen ze weer hoezo zelfverrijken ?????????

Of registreer je om te kunnen reageren.