Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Actiegroep ‘Eerlijke Prijs Agra’ gaat slachterijen blokkeren

De actiegroep 'Eerlijke Prijs Agra' kondigt aan eind deze week slachterijen te gaan blokkeren. Woordvoerder Willy Wolfkamp laat weten dat de benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Ook is Vee & Logistiek Nederland ingelicht over het voornemen van de varkensboeren.

"We willen voorkomen dat dieren de dupe worden van onze acties", licht Wolfkamp toe. Inzet van de actiegroep is een onmiddellijke prijsverhoging van €0,05 per kilo geslacht gewicht. "En we willen structureel meebeslissen over de varkensprijs", vult Wolfkamp aan. "Zoals het nu gaat is onacceptabel voor ons. Als de vleesafzet moeizaam verloopt, gaat de varkensprijs meteen naar beneden.

Profijt van stijgende vraag

Op dit moment stijgt de vraag naar vlees en dan willen we daar van profiteren", onderbouwt hij de eisen van de actiegroep. "Volgens een handelaar zou tien jaar geleden bij deze vraag naar vlees, de varkensprijs met €0,20 stijgen", vervolgt de woordvoerder. De actievoerders denken dat slachterijen en verwerkers proberen de aanstaande opslagregeling te vullen met goedkoop varkensvlees. De actiegroep stuurde de directies van VION en Compaxo een mail waarin ze het standpunt uiteenzet. "We kunnen eerst nog met elkaar in gesprek gaan over deze verhoging, maar dat is ook niet gebeurd met een dalende prijs en dus lijkt ons dat ook ff niet zinvol", aldus de mail.

Protestactie bij gebouw VION

Actievoerders verzamelen zich donderdagavond rond 20.00 uur bij de slachterij van VION in Apeldoorn. "We gaan de aanvoer van varkens naar de slachterij blokkeren tot ruim na de middag op vrijdag", vertelt Wolfkamp. "Hetzelfde doen we zondagavond bij de slachterij van VION in Boxtel", vervolgt hij. Wolfkamp laat weten dat de actiebereidheid groot is onder varkenshouders. "Veel mensen staat het water tot aan de lippen", schetst hij de positie van de varkensboeren.

Ook acties in België
Belgische varkenshouders dreigen met harde acties bij slachterijen, verwerkers en retailers. Dat vertelde voorzitter Hendrik Vandamme, van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS)  in een telefonisch interview met Boerderij Vandaag. "Wij willen dat de varkensketen haar afspraken nakomt die we in augustus met elkaar hebben gemaakt", aldus Vandamme. Toen is in het ketenoverleg afgesproken dat zij €30 miljoen zou ophalen ten gunste van de varkensboeren. "Tot op heden is van die afspraak nog niets terecht gekomen", aldus de boerenvoorman. "Er ligt een voorstel van de ketenpartners om €10 miljoen in te zamelen voor de varkenshouders. Dat is voor ons onacceptabel", zegt Vandamme strijdvaardig. "Van de toegezegde €30 miljoen is €24 miljoen gegarandeerd door de ketenpartners. Wij houden ze aan die belofte", vervolgt hij.
Supermarkten berekenen de kosten door aan de consumenten. Verwerkers zijn bang dat hun afnemers niet akkoord gaan met deze prijsverhoging en dat ze voor goedkoper buitenlands vlees kiezen. Belgische melkveehouders sloten een vergelijkbare overeenkomst met de ketenpartners. Volgens Vandamme werkt dit wel, omdat dit voor de zuivel ook in 2009 al is gedaan. De boeren hebben de ketenpartners een ultimatum gesteld. "Als de ketenpartners deze week niet met een acceptabel voorstel komen, dan volgen harde acties met steun van de Boerenbond en onze Waalse collega's", besluit Vandamme.

Laatste reacties

 • Zwerfkei

  Snap niet dat zij zichzelf in de voet schieten. Willy, jij was altijd Duitsland fan of nog?? Blokkeer daar een slachterij!!

 • V. Arkenshouder

  en dan???

 • Snel

  Zwerfkei heeft gelijk, Vion kan zijn afspraken niet nakomenover leveren aan Retail en die Retail haalt `t vlees ergens anders (globalgap) die mogelijkheid hebben ze. Weg klant weg afzet.

 • luggenhorst

  Helemaal eens met Zwerfkei. Zo'n blokkade helpt ons echt niet verder.

 • Vhouder

  kunt beter k i station blokkeren dat geeft uiteindelijk minder varkens.

 • evanderpasch1

  baat het niet schaadt het niet, varkens voor 1,20 mesten schiet niet op

 • mts.tefruchte

  Jullie moeten bij Clemens Tonnies zijn. Die denk alleen aan zichzelf. Ook voor binnenlandse afzet niet handig voor de kerstdagen.

 • exvarkensboer1

  De prijzen blijven toch wel lekker laag. Ons stukje vlees in de supermarkt mag niet te duur worden anders gaan de arbeidskosten van werknemers voor werkgevers weer omhoog door looneisen van die werknemers.
  Als er 5 cent bij de prijs bijkomt. Wordt die dan ingezet voor dierenwelzijn?

 • boerkebrabant

  denk dat je te grote schoenen aantrekt willie, als je slachterije gaat blokkeren kunnen er minder varkens geslacht worden, en komt er minder varkensgeld op de lege rekening, lijkt me niet wenselijk. en waar word de varkensprijs bepaald? in duitsland, ! ga daar dan maar staan, maar dat zal je wel nie durven?

 • maatje 1904

  bouw eerst nog maar een paar stalletjes bij want schaalvergroting is toch DE oplossing.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.