Varkenshouderij

Nieuws

Zeugenhouderij Nedersaksen slinkt sterk

De zeugenhouderij in Nedersaksen is in een hoog tempo aan het slinken. Daarop wijst boerenbond Landvolk.

Uitgaande van de cijfers van de statistische dienst in deze Duitse deelstaat is het aantal zeugenhoudende bedrijven sinds 2010 met bijna 40 procent afgenomen naar 2.200.

Krimp groter dan bij vleesvarkenshouderij

Volgens de Arbeitskreis Sauenhalter van Landvolk is het tempo duidelijk hoger dan in de vleesvarkenshouderij, waar het aantal bedrijven in dezelfde periode terugliep van 8.500 naar 6.700. Dat komt neer op een daling van 21 procent. Oorzaak van het verschil is naar de overtuiging van de Arbeitskreis het al diverse jaren te lage biggenprijsniveau.

Vrees voor verdwijnen familiebedrijven

De vrees bestaat dat de familiebedrijven in de zeugenhouderij op den duur helemaal verdwijnen omdat deze overgenomen worden door integraties. "De boer kan dan doorwerken op het bedrijf, maar niet meer op eigen verantwoordelijkheid", zegt voorzitter Lars Prigge van de Arbeitskreis Sauenhalter.

Of registreer je om te kunnen reageren.