VarkensNieuws

‘We gaan naar 40 biggen per zeug per jaar’

Binnen drie jaar produceren de eerste varkensbedrijven 40 biggen per zeug per jaar, zegt Kristien Vanbelleghem, specialist zeugenhouderij bij veevoerfabriek Vanden Avenne nv, in Ooigem (B.).

Vanbelleghem doet deze voorspelling op een van de Clinics van fokkerijorganisatie Next Genetix. Next Genetix levert Deense genetica in Nederland. Vanbelleghem baseert haar mening op het feit dat ze nu al klanten heeft met 35 biggen en meer. Het meest productieve bedrijf in haar klantenkring produceert 37 biggen.

Winst behalen via geboortezorg en overlegbeleid

Vanbelleghem ging in op het thema: “Zit de laatste big in of aan uw portemonnee?”. Dat dit thema leeft onder de aanwezigen, blijkt uit de vele reacties uit de zaal. Met de juiste geboortezorg en een goed overlegbeleid is veel winst te halen, is de kern van haar betoog. “Wat de juiste manier is, is voor elk bedrijf verschillend”, zegt de specialist.

‘Zeugenmelk beste en goedkoopste biggenvoer’

Zeugenmelk is het beste en goedkoopste biggenvoer, houdt ze de zaal voor. Ze wijst de varkenshouders erop dat wanneer kunstmelk wordt ingezet, dit moet leiden tot extra biggengroei. “Anders zit de de laatste big niet in, maar aan uw portemonnee”, besluit ze.

Ook dierenarts Bas Kolpa, van De Oosthof, vindt een aandachtig gehoor voor zijn presentatie. De vermindering van het gebruik van antibiotica hebben gezorgd voor een stijgende inzet van vaccinaties, constateert hij. Dit leidt volgens hem niet altijd tot het gewenste resultaat, terwijl de kosten voor gezondheidszorg de pan uit dreigen te rijzen.

Gezondheidsproblemen varkens meestal door gebrekkig management

De spreiding ligt tussen de €50 en €200 per zeug volgens Kolpa. Hij signaleert dat bij 20 tot 30 procent van de problemen er een veterinaire oorzaak is, die vaccineren rechtvaardigt. In de overige gevallen zijn volgens Kolpa managementmaatregelen nodig om de problemen op te lossen, volgens de dierenarts.

Beheer
WP Admin