Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Vlaamse varkenshouder krijgt €8 per zeug

Vlaanderen - Vlaamse zeugenhouders kunnen rekening houden met een crisistoeslag van €8 per zeug. Dat zal gemiddeld neerkomen op €1.600 per bedrijf.

Dat is het resultaat van het Europese crisisbudget van in totaal €13 miljoen wat België heeft toegewezen gekregen. Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege heeft in overleg met de landbouwsector beslist hoe het Europees crisisbudget wordt verdeeld. Veehouders en varkenshouders krijgen evenveel.

Uitbetaling begin 2016

Concreet kan de varkenshouderij op €3.867.500 rekenen. De steun zal begin 2016 worden uitbetaald. De minister hoopt de sectoren die nu in moeilijkheden zitten zo 'enige ademruimte' te geven.

Stimulans Piétrainfokkerij

Het bedrag voor de varkenshouderijsector wordt verdeeld onder varkenshouders en periferie. Naast een concreet bedrag aan de varkenshouders, krijgt de Vlaamse Piétrainfokkerij vzw (VPF)  €500.000 toegekend ter ondersteuning van de werkzaamheden, met specifieke aandacht voor de selectiemesterijactiviteiten. Op deze manier wil de minister een bijkomende stimulans geven aan de Piétrainfokkerij, zodat de varkenshouderij met dit ras extra toegevoegde waarde kan creëren op de markt.

Adviesvouchers

Ook gaat er €500.000 naar sociale doeleinden. Er komen adviesvouchers waarmee een landbouwer advies kan vragen aan een erkende dienst. Het is de bedoeling op korte termijn veel bedrijven een eerste inzicht te geven in hun bedrijfssituatie.

Eén reactie

  • Schraar

    In alle landen gaat de steun rechtstreeks naar de boeren om de nood iets te ledigen. Alleen in Nederland wordt het verbrast aan allerlei randzaken en ziet de boer er niets van terug. Schandalig!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.