Varkenshouderij

Nieuws laatste update:1 dec 2015

Veel varkenshouders tonen interesse in biologisch

Een groeiende groep gangbare varkenshouders toont interesse voor de biologische varkenshouderij. Dat bevestigt toezichthouder Skal die de certificering van bedrijven doet.

Skal verklaart dat zij meer informatiepakketten versturen naar varkenshouders die belangstelling tonen om over te schakelen op bio. Uit het aantal gecertificeerde bedrijven blijkt de groeiende belangstelling voor bio vooralsnog minder sterk. Momenteel zit het aantal gecertificeerde bedrijven dat biologische varkens houdt op 131. Eind 2014 waren dat 125 bedrijven en een jaar eerder 120 bedrijven. Van de biologische varkensbedrijven hebben 69 boeren vleesvarkens, 48 zijn gesloten en 14 produceren biggen.

Biologische varkenshouderij heeft wind in de rug

De belangstelling voor de biologische varkenshouderij is mede ingegeven door de slechte marktsituatie in de gangbare situatie, bevestigt Bionext. Bionext is een organisatie die zich inzet voor meer biologische landbouw en biologische voeding. Volgens Bionext heeft de biologische sector de wind in de rug. De vraag groeit sneller dan het aanbod, zodat opbrengstprijzen goed zijn. De biologische vleesomzet is in de eerste 36 weken van 2015 10 procent gegroeid, meldt de organisatie.

De belangstelling voor de biologische varkenshouderij is mede ingegeven door de slechte marktsituatie in de gangbare sector, bevestigt Bionext

Bionext: niet te makkelijk over biologisch denken

Bionext benadrukt dat varkenshouders niet te licht moeten denken over de omschakeling naar de biologische landbouw. Het vraagt grote aanpassing van de stallen, werkwijze en vooral de afzet moet geregeld zijn.

Veel varkenshouders tonen interesse in biologisch
Hans Prinsen

Ook AgruniekRijnvallei ziet groeiende belangstelling voor bio

In haar nieuwsbrief schrijft ook coöperatie AgruniekRijnvallei dat een groeiend aantal veehouderijbedrijven overweegt biologisch te gaan produceren. Zij krijgen ook meer vragen van boeren die willen omschakelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.