Varkenshouderij

Nieuws laatste update:5 nov 2015

Tot €5 per varken meer met totaalaanpak

Ede - Varkenshouders die hebben deelgenomen aan een verbeterprogramma van veevoederbedrijf De Heus krijgen tot €5 meer per afgeleverd varken. De Heus heeft met de zogeheten totaalaanpak de bedrijfsvoering op 10 vleesvarkensbedrijven onder de loep genomen.

Gezamenlijk met alle bedrijfsadviseurs die bij de vleesvarkenshouder komen, wordt gekeken naar de waterkwaliteit, het hygiëneprotocol, de voeding en wordt aan de hand van mestmonsters bij opleg, halverwege het mesttraject en bij afleveren gekeken naar de diergezondheid. Na afloop van de scan krijgt de varkenshouder een adviesrapport.

Biggen van één fokker

Volgens Henk van Kuyk, sectorhoofd varkens bij Heus, zijn de varkenshouders er €1 tot €5 per afgeleverd varken op vooruit gegaan. Het verbeterprogramma is vooral bedoeld voor bedrijven met meer dan 2.000 vleesvarkensplaatsen die biggen van één fokker krijgen. Voor kleinere bedrijven blijft 'all in-all out' het advies bij De Heus om het rendement te verbeteren.

Puntjes op de i in hele bedrijfsvoering

Volgens Van Kuyk is meer marge alleen mogelijk door in de hele bedrijfsvoering de puntjes op de i te zetten. Alleen een enting of een ander voer draagt niet bij aan een beter resultaat als het drinkwater beroerd is.

Het mestonderzoek geeft inzicht in het moment waarop de varkens een infectie oplopen. Ziet een bepaalde ziekteverwekker er al bij opleg in, dan ligt dat deel van de oplossing bij de vermeerderaar. Wordt het varken later besmet, zal de vleesvarkenshouder in zijn eigen stal moeten zoeken naar de oplossing.

Stoplichtmethode

De voerleverancier gebruikt de term 'stoplichtmethode' bij deze aanpak. Staat het licht op rood, dan kan het bedrijf niet verder op de huidige weg, omdat de opgelegde biggen al ziekten met zich meenemen. Staat het licht op groen, dan draait alles naar wens. De kosten voor een scan zitten tussen €500 en €1.000 per bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.