Varkenshouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:27 nov 2015

Straathof verliest zaak over grootte boxen dekstal

Varkenshouder Adriaan Straathof, die eerder dit jaar in Duitsland een beroepsverbod kreeg opgelegd, heeft in hoger beroep van het Oberverwaltungsgericht in het Duitse Maagdenburg ongelijk gekregen.

Het ging in deze zaak om de omvang van de zeugenboxen in de dekstal van zijn bedrijf in Klein Demsin in Saksen-Anhalt.

Boxen te klein

De rechter is het eens met de veterinaire toezichthouders van de Landkreis Jerichow, waartoe Klein Demsin behoort, dat de boxen te klein zijn en daarmee niet voldoen aan de wettelijke paragrafen op dat gebied. De boxen in Duitsland moeten minimaal net zo breed zijn als de schouderhoogte van de zeug, zodat het dier ongehinderd kan gaan liggen.

Tekortkomingen dierenwelzijnsregels

Straathof vecht ook het beroepsverbod aan, maar die zaak loopt nog. De Landkreis in kwestie paste deze vergaande sanctie toe, omdat de toezichthouders herhaaldelijk tekortkomingen hadden geconstateerd bij de handhaving van de dierenwelzijnsregels. Of het woensdag gevelde vonnis omtrent de dekstalinrichting op de nog lopende procedure van invloed zal zijn, is volgens het Oberlandesgericht 'niet te voorzien'.

Laatste reacties

  • Jonas Brabant

    Gaat het nu om de dekstalboxen of de kraamstalboxen?

  • w.verseput1

    Het gaat inderdaad om de dekstalboxen. Het vonnis van de Duitse rechter zegt daar niets over en daaruit is, naar later bleek ten onrechte, de conclusie getrokken, dat het om de kraamstalboxen ging. Dus niet. Overigens is Straathof lang niet de enige die te kleine boxen heeft. Het vonnis heeft daarom consequenties voor de hele Duitse zeugenhouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.