Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

'Slachterijen willen de varkens niet meer'

"Slachterijen willen de varkens niet meer. Je kunt ze in Nederland, maar ook in Duitsland gewoon niet meer kwijt. Zo slecht is de markt momenteel." Dat zei varkenshandelaar Jan Vernooij donderdag tijdens een symposium van De Heus Voeders.

De handelaar haakte eerder in op een betoog van ex-landbouwminister Cees Veerman. Hij vertelde veel telefoontjes te krijgen van klanten met de vraag of hij het geld sneller wil overmaken. De varkenshouders zitten te wachten op het geld. Veel varkensbedrijven zijn genoodzaakt te stoppen, ziet Vernooij.

'Een berg menselijk leed'

Misschien is het wel nodig dat er minder varkens komen, stelt hij. Maar achter de crisis in de varkenssector gaat een berg menselijk leed schuil, wilde een duidelijk geëmotioneerde Vernooij kwijt. Verder vertelde hij dat zijn zoon ook trots is op hun varkensbedrijf en daar verder mee wil. Vernooij: "Daarin wordt hij niet gestimuleerd, ook niet door de banken."

Laatste reacties

 • vof.verhoeven1

  produceren zonder na te denken over afzet naar de consument is volslagen zinloos [noch maar een stalletje er bij]

 • g.g

  er is meer in het leven dan varkens. Haal die oogkleppen weg als je eenmaal wat anders hebt gedaan wil je echt niet meer terug..!!!

 • info104

  Het is gewoon nodig om zo als ondernemer eens op de feiten worden gewezen dat de productie MOET worden ingekrompen we willen dat niet vrijwillig doen omdat we maar een ding hebben, produceren en niet krimpen , als de slachterijen dit kunnen volhouden met bv. 10% minder varkens te slachten gaat de productie vanzelf wel terug. Niemand heeft aan deze oplossing gedacht maar het is een goede oplossing

 • John*

  varkensmarkt is al 30 jaar volwassen... om te overleven moet de kostprijs omlaag en dat kan door schaalvergroting met als gevolg tijdelijke overschotten en daarna stoppende bedrijven met uiteindelijk weer stijgende prijzen. Door de stijgende producties van de zeugen de afgelopen 10 jaar is dit proces versneld. Dit is de harde kant van t varkenshouden. Zorgen dat alles klopt rondom t bedrijf is hard nodig. Alleen maar rondgaan met de voerkar geeft geen inkomen meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.