Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Nieuwe openstelling opslagregeling varkensvlees

De Europese Commissie zal in januari opnieuw een regeling openen voor de particuliere opslag van varkensvlees. Dat heeft Eurocommissaris Phil Hogan gezegd tijdens de landbouwraad in Brussel, meldt Agra Europe.

De particuliere opslag van varkensvlees is onderdeel van het steunpakket van €500 miljoen dat in september werd aangekondigd.

Hogan zegt dat de tijd rijp is om in actie te komen met de marktmaatregel.

Hogere vergoeding

De vergoeding voor varkensvlees zal in deze nieuwe openstelling 20% hoger zijn. Daarnaast zal de regeling ook open zijn voor vers varkensvet en reuzel, dat was bij de vorige openstelling van particuliere opslag uitgesloten. De nieuwe regeling biedt bovendien de mogelijkheid om producten na twee maanden vervroegd uit de opslag te verkopen aan het buitenland. Voor deze export zal de vergoeding voor de particuliere opslag wel lager zijn. Bij de vorige openstelling kon varkensvlees alleen voor vaste perioden van drie, vier of vijf maanden worden opgeslagen. Een verzoek om meer flexibiliteit werd toen afgewend.

Geen export naar Rusland

De moeilijke situatie voor varkenshouders is mede het gevolg van de Russische boycot. Dat er geen vette delen of varkensvet of reuzel geëxporteerd mag worden naar Rusland is geen onderdeel van het generieke exportverbod, maar vanwege het risico op Afrikaanse varkenspest.

Laatste reacties

 • chila

  De politiek snapt er nog steeds niets van ! Opslaan levert de primaire sector niets op en brengt meer marge voor de tussenhandel !

 • Mtstermors1

  niet opslaan nu. anders word het nooit weer wat want dan halen ze het van de zomer weer uit de vriezer. is nu toch al slecht.

 • putten

  zachte heelmeesters maken stinkende wonden; niet opslaan dus.

 • John*

  jaag t zo maar de wereldmarkt op. weg is weg! als wij opslaan lacht amerika en zitten wij over een paar maanden met een hoop vlees in onze maag. Ben nu wel voort gewend aan deze prijzen.

 • Ad7

  Vooral NIET opslaan, wat is dat weer voor waanzin. is dit een lobby van slachterijen of hoe moet ik het zien??

  Als je dan toch 500 miljoen euro stuk wil slaan geef dan een export subsidie of verzin iets anders!!

 • Fredrika

  Wanneer regeert er eens iemand die weet hoe het werkt?

 • glaasje

  vlees opslaan dat nooit is allen maar probleem voor uit schuiven laten ze een goede regeling maken voor diegenen wat stoppen wil .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.