Varkenshouderij

Nieuws 1143 x bekeken

Nederlands varkenssperma naar Japan

Nederlands varkenssperma mag geëxporteerd worden naar Japan. Na vier jaar onderhandelen is er een akkoord met Japan over de markttoegang.

"Met dit akkoord erkent Japan de veiligheid en hoge kwaliteit van het Nederlands genetisch materiaal van varkens", aldus Cindy Heijdra, landbouwraad in Japan.

Fokwaarde Japanse varkens verbeteren

Nederlands varkenssperma wordt ingezet om via fokprogramma's de fokwaarde van de Japanse varkensstapel te verbeteren. Nederlandse bedrijven dragen al bij aan Japanse fokprogramma's door middel van de export van donorberen naar Japan. Markttoegang tot Japan voor varkenssperma resulteert naar verwachting in een omzet van € 310.000.

Nederland is na de Verenigde Staten het tweede land met markttoegang tot Japan voor varkenssperma.

Meer concurrentie voor Japanse varkenssector

"De Japanse wens om de genetische fokwaarde van de varkensstapel te verbeteren is versterkt door het vrijhandelsakkoord TPP dat Japan begin oktober dit jaar sloot met de Verenigde Staten en andere landen rond de Stille Oceaan. Door dit akkoord zal de Japanse varkenssector meer worden blootgesteld aan internationale concurrentie", aldus Heijdra.

Of registreer je om te kunnen reageren.