Varkenshouderij

Nieuws

'Komt zeker akkoord over R&O-regels'

Doetinchem - 'We gaan er zeker uit komen', stelt Cees Oostrom, voorzitter sectorcommissie varkens- en biggenhandel van Vee&Logistiek Nederland.

Oostrom doelt op de voorschriften voor het reinigen en ontsmetten (R&O) van veewagens op varkensbedrijven. Uit controle blijkt dat veel varkenshouders niet kunnen voldoen aan de eerder dit jaar aangepaste R&O-voorschriften van kwaliteitssysteem IKB Varken. Een hogedrukspuit is niet meer toegestaan. Knelpunt is de watervoorziening. De gevraagde wateropbrengst op de spoelplaats van 3.000 liter per uur wordt vaak niet gehaald. In de stuurgroep van IKB Varken is besloten op zoek te gaan naar alternatieven, verklaart Oostrom, die lid is van de stuurgroep.

Goede R&O-voorzieningen

NVV en LTO zeggen teleurgesteld te zijn over uitspraken vanuit de varkenshandel tegenover Boerderij waarin volgens hen wordt gesuggereerd dat de varkenshouderij de R&O-regels onbelangrijk vindt. Volgens de belangenbehartigers blijft goede R&O-voorzieningen op de bedrijven het uitgangspunt.

Spoelplaatsen

Oostrom verklaart dat de voorzieningen op spoelplaatsen op een deel van de varkensbedrijven beter mag, wat Vee&Logistiek betreft. Hij vindt het belangrijk dat Vee&Logistiek daarover mee praat binnen IKB Varken. Bij kwaliteitssysteem IKB Nederland Varkens van Varkenspost zit Vee&Logistiek niet aan tafel.

Of registreer je om te kunnen reageren.