ISN: dal varkenscrisis nog niet bereikt VarkensNieuws

ISN: dal varkenscrisis nog niet bereikt

Het dieptepunt van varkenscrisis is nog niet bereikt. In het komende jaar wordt het drama alleen maar groter. Dat is de inschatting van Matthias Quaing, marktdeskundige van de Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN.

Op een discussieavond van de vakbond afgelopen dinsdag zag hij geen aanknopingspunten om te verwachten dat het varkensaanbod op korte termijn afzwakt. In belangrijke Europese productielanden nam het aanbod dit jaar sterkt toe.

Een paar groeiers zijn:

  • Spanje: 7,8%
  • Duitsland: 2,4%
  • Polen: 5,4%
  • Nederland: 7,9%

Het effect van stoppende varkenshouders in Europa door de crisis is op zijn vroegst in de twee helft van 2016 merkbaar, verwacht Quaing.

Verdere prijsdaling verwacht

De gevolgen voor de varkensprijs zijn enorm. Noteerde de toonaangevende Duitse Vereinigungspreis in 2013 gemiddeld nog €1,70 per kilo geslacht-gewicht, in 2014 daalde de Vereinigungspreis al naar gemiddeld €1,53. Dit jaar schat de ISN-man dat de notering nog verder daalt, en op een gemiddelde prijs van €1,40 per kilo geslacht gewicht uitkomt: dit is een daling van 30 cent in twee jaar tijd.

‘Sanering pas volgend jaar’

De crisis leidt ertoe dat de varkenssector verder uitdunt, is de verwachting in Duitsland. Momenteel is daar het aantal bedrijven dat moet stoppen nog minimaal. De sanering komt pas volgend jaar, verwacht de ISN.

Beheer
WP Admin