Varkenshouderij

Nieuws 12 reacties

ISN: dal varkenscrisis nog niet bereikt

Het dieptepunt van varkenscrisis is nog niet bereikt. In het komende jaar wordt het drama alleen maar groter. Dat is de inschatting van Matthias Quaing, marktdeskundige van de Duitse belangenbehartiger voor de varkenshouderij, ISN.

Op een discussieavond van de vakbond afgelopen dinsdag zag hij geen aanknopingspunten om te verwachten dat het varkensaanbod op korte termijn afzwakt. In belangrijke Europese productielanden nam het aanbod dit jaar sterkt toe.

Een paar groeiers zijn:

 • Spanje: 7,8%
 • Duitsland: 2,4%
 • Polen: 5,4%
 • Nederland: 7,9%

Het effect van stoppende varkenshouders in Europa door de crisis is op zijn vroegst in de twee helft van 2016 merkbaar, verwacht Quaing.

Verdere prijsdaling verwacht

De gevolgen voor de varkensprijs zijn enorm. Noteerde de toonaangevende Duitse Vereinigungspreis in 2013 gemiddeld nog €1,70 per kilo geslacht-gewicht, in 2014 daalde de Vereinigungspreis al naar gemiddeld €1,53. Dit jaar schat de ISN-man dat de notering nog verder daalt, en op een gemiddelde prijs van €1,40 per kilo geslacht gewicht uitkomt: dit is een daling van 30 cent in twee jaar tijd.

'Sanering pas volgend jaar'

De crisis leidt ertoe dat de varkenssector verder uitdunt, is de verwachting in Duitsland. Momenteel is daar het aantal bedrijven dat moet stoppen nog minimaal. De sanering komt pas volgend jaar, verwacht de ISN.

Laatste reacties

 • slutter

  Mannen..Broeders.....heren,collega's ........tel je knopen...

 • boerkebrabant

  en als je op een vergadering dan zegt dat het plan van john van paasen nog niet zo gek is, om bv ieder afzonderlijk 10 procent van de rechten aan de rundvee of pluimvee voor beter geld te verkopen, krijg je gelag naar je kop. de varkensprijs zal er niet van stijgen, maar we krijgen vermoedelijk wel wat financiele lucht. ik verkoop 10 % van mijn rechten voor bv 400 euro, ook een potentiele stopper doet dat, de ander 90 % verkoopt ie weer voor een prijs van zeg 60 euro aan een blijver. de stoppers haal je nu uit de markt. is een beetje een warme sanering,
  en de blijvers krijgen ook een beetje lucht, iedereen tevreden toch?

 • John*

  de sanering in de zeugenhouderij is al volop aan de gang. de eerste helft van 2016 zijn de vleesvarkenshouders aan de beurt die van de lagere opbrengstprijzen de dan dure biggen niet kunnen betalen. Net zoals t overschot is ook t tekort vooraf groter dan nodig is.

  Al zijn er voor de vleesvarkenshouders dan ook leuke concepten om dan in te stappen. de varkens op 1 meter leggen etc.

 • gag

  hij wil alleen de biggenprijzen drukken door zijn stemmingmakerij hij moet ze nml kopen ipv verkopen

 • eenvoudige boer

  De varkens op 1 m2 leggen is een goede zaak. Zo komen er tenminste minder varkens op de markt. Die nieuwe stallen zijn te duur om niet maximaal te benutten en is dit een goed alternatief. Enigste nadeel is dat het wat langer duurt voordat het biggenoverschot is weggewerkt, maar op termijn is het positief.

 • Vhouder

  beste boerkebrabant heb jij het idee dat er te weinig koeien zijn in nederland . Hou die rechten gescheiden anders gaat de melkveesector de varkens achterna zijn trouwens al een eind op weg naar de afgrond .

 • ZaadjesBV

  dan koopt nederland bv ze maar op.

 • primaplant

  vrije markt noemen ze dat

 • info104

  Slachterijen kunnen ook hun slachtcapaciteit gaan inkrimpen en niet meer slachten wat ze niet voor een fatsoenlijke prijs kwijt kunnen , zo kunnen de producenten niet genoeg varkens meer leveren en hebben we toch een soort stok achter de deur om minder product op de markt te gooien. Want vanaf de producent blijft er te veel eigen belang zodat niemand wil inkrimpen en er geen einde komt aan de overschotten.

 • boerkebrabant

  beste vhouder, er zijn een heleboel rundvee houders die de nieuwe stal nog nie vol hebben, willen dolgraag wat varkensrechten kopen die ze dan voor rundvee mogen gebruiken, ook de vleespluimvee draait volgens mij nie zo verkeerd, pluimvee vlees is ook een groeimarkt, dus daar zouden ze ook best wel wat van onze rechten willen

 • Farmer4life2

  Wat niet uit Nederland komt, komt wel elders vandaan. Zorg dat je de laagste kostprijs hebt of een grote buffer. Eigenlijk is het een visuele circel. Hoe lager de kostprijs hoe minder diep de dallen en hoe hoger de buffer.

 • John*

  als alle mest 100% naar de verwerking gaat van de extra gehouden dieren zouden die uitbreiders helemaal geen rechten nodig hebben en wordt de mestmarkt ontlast.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.