Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Beursprijs keldert opnieuw 5 cent

Zoetermeer – De Nederlandse beursprijs voor vleesvarkens keldert opnieuw met 5 cent per kilo geslacht gewicht. De varkenshouder krijgt daarmee een prijsval van 10 cent in twee weken tijd voor zijn kiezen.

Het grote aanbod aan vleesvarkens in Europa en de tegenvallende verkoop van het vlees dwingen de samenstellers van de beursprijs tot het verlagen van de notering naar €1,25 per kilo geslacht gewicht. Daarmee ligt de prijs nog niet op het laagste niveau van dit jaar, want in januari was de prijsvorming nog slechter met een dieptepunt op €1,19 per kilo.

De beursprijs volgt de prijsdaling in Duitsland. Daar werd de Vereinigungspreis woensdag ook al met 5 cent verlaagd naar €1,33 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachterijen Tönnies en Vion gingen nog een stapje verder en verlaagden hun prijzen met 6 cent naar €1,32 per kilo. De internetveiling van de Duitse varkensbeurs bracht vrijdag nog geen licht aan het eind van de tunnel. Het gemiddelde prijsniveau op deze veiling daalde met 4 cent naar €1,34 per kilo geslacht gewicht. Het prijsniveau van deze veiling daalde in twee weken 12 cent.

Ook de zeugenhouders krijgen nu met lagere prijzen te maken. In de afgelopen weken bleef de afzet van de slachtzeugen nog gevrijwaard van de prijsdruk, maat afgelopen week verlaagde Tönnies de prijs met 6 cent naar €0,95 per kilo. Tijs Haarle verlaagde de prijs met 4 cent naar €0,69 per kilo levend gewicht. De beursprijs zakt voor levende zeugen met 5 cent naar €0,73 per kilo. De notering voor geslacht zakt ook met 5 cent en daalt daarmee naar €1,03 per kilo.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • maiskolf

  Pffffff. Wat een .....zooi

 • Farmer4life2

  Stoppen met produceren!!! (Wereld wijd)

 • Farmer4life2

  De varkenshouderij doet mij denken aan het TV programma de zwakste schakel. Destijds op RTL 4.

  Niet dat je slecht bent. Maar je bent de zwakste schakel. Doei!
  Zo raken we de varkenshouderij 1 bij 1 kwijt. :-(

 • V. Arkenshouder

  wat zal de biggenprijs doen?

 • Wisegay

  Overige ketenpartners willen nog extra winst boeken....

 • fransderondhoeven

  wisegay maar als de varkens boeren uit Nederland verdwijnen maken zij ook geen winst meer en hoeft Hilkman niet nieuw te bouwen

 • Golden Touch

  Verschrikkelijk voor de varkenshouderij, maar uit de historie van deze bedrijfstak kan de melkveehouderij merken dat schaalvergroting niet direkt meer winst geeft. De consument is bepalend voor uw winst omdat zij als laatste in de schakel van het hele proces de zwakste schakel is.

 • John*

  vermeerderaar trapt t gaspedaal in,
  vleesvarkenshouder heeft t stuur vast
  en de slachterij bediend de rem en als t nodig is ook de handrem..

  teveel gas geven en daarna af moeten remmen kost altijd geld.. waar hebben we nu behoefte aan? als t aan mij ligt een regisseur die de vermeerderaars zo aanstuurt dat deze voldoende produceren zodat de slachterij niet hoeft te remmen. overproductie is nu een van de grootste post faalkosten in de keten.

 • Vhouder

  john als iemand tegen jou zegt dat je minder zeugen moet gaan dekken doe jij dat dan

 • John*

  als daar een contractprijs (kostprijs + marge) tegenover staat voor de biggen die ik daarna aflever doe ik dat.

 • Vhouder

  jij wil het risico bij een ander leggen dat zal niet meevallen denk ik

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.