Varkenshouderij

Nieuws

Berengeur te lijf met kruidenmengsel

Onderzoekers van Wageningen University and Research (WUR) zijn een proef gestart om berengeur te beperken met een kruidenmengsel. Het onderzoek wordt uitgevoerd op een biologisch praktijkbedrijf.

"Het risico op berengeur is in de biologische varkenshouderij groter dan in de gangbare varkenshouderij", vertelt onderzoeker Herman Vermeer van de WUR. "Varkens in de biologische varkenshouderij krijgen meer prikkels. Hierdoor komen ze eerder in de puberteit", aldus de onderzoeker.

Samenstelling mengsel niet bekend

Wat de samenstelling van het mengsel is, geeft Vermeer niet prijs. Wel laat hij weten dat het kruidenmengsel ingrijpt op de productie van het geslachtshormoon androstenon. Het kruidenmengsel wordt toegediend door het drinkwater gedurende het einde van de mestperiode. Hoe lang het mengsel moet worden toegediend, is onderwerp van onderzoek. Daarnaast wordt het gedrag onderzocht.

Over half jaar eerste onderzoeksresultaten

De eerste varkens van de proef zijn onlangs geslacht. Vermeer is tevreden over het verloop van de proef. Hij verwacht over een half jaar de resultaten van het onderzoek te kunnen presenteren. "De uitkomsten kunnen ook van belang zijn voor de gangbare varkenshouderij", denkt Vermeer.

Naast de WUR, nemen CAH Vilentum, Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV) en De Groene Weg (DGW) deel aan het onderzoek. Het wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, de provincie Overijssel en bijdragen van VBV en DGW.

Of registreer je om te kunnen reageren.