Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Agrifirm renoveert fabriek in Veghel

Coöperatie Agrifirm investeert €28 miljoen in haar productielocatie in het Brabantse Veghel omdat de bestaande apparatuur aan vervanging toe is. Verschillende pers-, maal- en menglijnen zijn meer dan dertig jaar oud.

De renovatie moet tevens zorgen voor een verdere verbetering van de voerkwaliteit en een hogere efficiëntie. Op de locatie in Veghel wordt uitsluitend varkensvoer gemaakt, 700.000 ton per jaar.

Voerlijnen vervangen of aangepast

In Veghel staan twee 'stand-alone'-voerfabrieken. Alle voerlijnen, vijf in elke fabriek, worden compleet vervangen of aangepast. Eén fabriek wordt optimaal ingericht om grote charges van één voersoort te kunnen maken: dragendzeugenvoer en vleesvarkensvoer. De andere fabriek wordt ingericht om efficiënt kleinere charges te kunnen maken. Hier worden straks biggenvoer, lactozeugenvoer en aanvullende voeders geproduceerd.

Productie loopt door

De werkzaamheden zijn in oktober 2015 van start gegaan. Tijdens de vervanging van de voerlijnen gaat de fabriek zo veel mogelijk door met produceren. De productielocaties in het Overijsselse Zwolle en in het Limburgse Wanssum zullen het tekort aan productiecapaciteit tijdens de werkzaamheden opvullen. De renovatie van de fabriek in Veghel vormt een onderdeel in een serie renovaties van alle productie-
locaties van Agrifirm Feed in Nederland.

Productiekosten dalen

Als alles volgens planning verloopt, is de hele operatie medio 2017 afgerond. Door de investering zullen de productiekosten dalen. Hiertegenover staan hogere afschrijvingen van de nieuwe installaties, zo vertelt Joost Helsen, algemeen directeur van Agrifirm Feed. "Het effect op de voerprijs zal slechts beperkt zijn. 80% van de kostprijs van mengvoer bestaat uit de kosten van de grondstoffen. De meeste winst zit in een verdere kwaliteitsverbetering van het voer en het nog beter kunnen inspelen op wensen van de klanten."

Laatste reacties

  • Wim Toornstra


    .

  • kbg

    Daar is tenminste nog geld.....

  • John*

    het risico is dat de klanten geen voer meer afnemen maar die tik zien ze aankomen en kunnen ze alvast rekening mee houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.