Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

'Zeugenhouder levert niet wat mester vraagt'

Sint Isidorushoeve – Nederlandse zeugenhouders leveren gemiddeld niet wat de mester vraagt. Dat is de mening van Paul Reuling, directeur van het gelijknamige handelsbedrijf.

Volgens de handelaar loopt de Nederlandse varkenshouderij enorme risico's doordat de kwaliteit van de biggen vaak onder de maat is.

Bezuinigen

Die problemen zijn groter dan voorheen. Vanwege de slechte verdiensten in de varkenshouderij ziet Reuling varkenshouders op zaken bezuinigen waardoor de kwaliteit van de biggen verder onder druk komt te staan. Dat vertelde hij dinsdag op een bijeenkomst van dierenartsenpraktijk de Oosthof, welke in het teken stond van PRRS.

Gezondheids- en kwaliteitsproblemen

De scherpe kritiek van de handelaar spitst zich toe op een aantal onderwerpen. Zo wordt er volgens Reuling nog wel eens gerommeld met het off-label-gebruik van entstoffen en worden gezondheidsproblemen niet gemeld. Het opladen van de laatste paar biggen die kwalitatief net onder de maat zijn is een andere ergernis van de handelaar.

'Nederlandse big krijgt in Duitsland 5,5'

Als gevolg van deze zaken becijfert Reuling het imago van de Nederlandse big in Duitsland met een 5,5. De Deense big krijgt van Reuling een 7 en de Duitse big zelf waarderen de Duitsers met een 8. Als gevolg daarvan zijn Duitse mesters bereid om €6 extra te betalen voor deze Duitse big.

Aandacht voor stabielere gezondheid dieren

Om slagen te maken moet er volgens Reuling meer aandacht zijn voor speenleeftijd, bezettingsgraad, genetica en bovenal voor een stabielere gezondheid van de dieren. Om op dat gebied tot verbetering te komen werkt Reuling met een eigen kwaliteitsprogramma, genaamd NetPorc, waarin zoveel mogelijk gegevens over de achtergrond van de biggen worden verzameld.

Het enten van de biggen tegen circo en mycoplasma is voor Reuling een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen voldoen aan de wensen van de mester in binnen- en buitenland.

Kwaliteitsaspect voer uit het oog verloren

In de toekomst ziet Reuling ook graag meer aandacht voor de kwaliteit van het voer. De afgelopen jaren is er volgens hem veel aandacht gewicht voor de voerkosten, waarbij het kwaliteitsaspect uit het oog is verloren. Zo is oornecrose volgens hem vooral een Nederlands probleem dat in grote mate te wijten is aan voer van onvoldoende kwaliteit.

Roer moet bij meer mensen om

Reuling benadrukt dat er ook een grote groep vermeerderaars is die hun vak wel voor 100 procent verstaan en kwaliteit leveren. Wil Nederland als geheel stappen zetten moet echter bij meer mensen het roer om. "Want," zo vertelt de handelaar, "uiteindelijk is de bigkwaliteit de levensader van een vermeerderaar".

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  oornecrose, ondermaatse kwaliteit voer? Of is het gewoon de wet die voorschrijft dat er vanalles niet in het voer mag zitten

 • Snel

  in Duitsland kennen ze dat probleem niet

 • Vhouder

  als we hier een slechtte naam door krijgen kunnen we daar nog veel last van krijgen

 • Wim 1

  Zolang de handel alles op laad zijn ze zelf ook niet veel beter.

 • nelis

  Heeft gewoon gelijk, aan de reacties kun je ook merken hoe de mentaliteit van de gemiddelde vermeerderaar is.
  Alles wat naar de klep kan lopen gaat mee.

 • BENHUR

  Aan de slachthaak is meer dan 10% brandhout.
  Van brandhout kun je als mester geen timmerhout maken!!

 • spits761

  zolang die varkenshouder(zeg vermeerderaar)nog steeds oogkleppen opheeft en niet naar de markt luistert zal dat de ondergang voor velen betekenen.Het is nelis in deze die het wel begrijpt getuige zijn reactie.LUISTER naar de markt ,en produceer daarna !!!Vele mensen schrijven het,zeggen het op vergaderingen enz.Een kwaliteitsbig word gewoon goed betaald!!

 • En

  Stomme kop! 'Zeugenhouder levert niet wat mester vraagt' vleesvarkenshouder vraagt niet om mest maar om vleesbiggen! Dus vleesvarkenshouder zou wat professioneler staan dan mester........

 • John*

  voor dit geld zijn kwaliteitsbiggen te maken. betalen voor een seat dan ook een seat maken en geen mercedes leveren dat kost je de kop.

  Dus eeerst serieuze afspraken..

 • drikhend

  Het als maar meer biggen per zeug per jaar willen groot brengen . Is waarschijnlijk de sleutel naar de daling van de kwaliteit van de biggen . De zeug moet meer presteren in zijn dracht en zoog periode . De grotere toom biggen geeft meer concurrentie onder de biggen . Wat kan lijden tot verschil in gewicht en gezondheid van de biggen in de tomen . Dan het voer wat door wetgeving en kosten uitgekleed is . Zijn factoren die een rol kunnen spelen . Maar mentaliteit van de boer kan ook van groot belang zijn . Het niet meeleveren van ondermaatse biggen , maar deze als speenbig laten slachten . Kan al een stuk kwaliteit verhogen ,zo kan men per bedrijf zelf zaken aanpassen . maar minder biggen per zeug per jaar kan ook al een stuk oplossing zijn . Want meer kan minder kwaliteit betekenen .

 • KGB

  te vroeg spenen is een onderschatte ramp en maakt de biggen extra kwetsbaar.Speenleeftijd moet een onderdeel worden van de toeslag. Veel zeugenhouders kijken bij het onderhandelen naar de hoogste (export) prijzen maar beseffen niet dat 10 tot 15 procent van zijn biggen dan niet voldoen. Veel mesters leggen de mindere en te lichte biggen in een verzamelhok en zien de gevolgen de hele (lange!) mestperiode.....

 • John*

  elke leeftijdsgroep gewoon met een andere kleur blikken. biggen die op 70 dagen leeftijd geen 23 kg of meer wegen korten op de toeslag. Het is aan de vermeerderaar deze voldoende vakmanschap en goed uitgeruste stallen heeft om vroeg te spenen.

  Hier spenen we op 23 dagen. gemiddelde leeftijd bij afleveren is 63 dagen en t gewicht ruim 24 kilogram.

 • hatsieflatsie

  heeft paul koffie gedronken met Dirk. laten we de Nederlandse biggen slecht maken dan kunnen we als blok zeggen dat het aan de kwaliteit ligt en hierdoor minder betalen.zolang de boeren maar geloven dat de nederlandse big slechter is als de duitse of deense kunnen de handelaren goedkoper inkopen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.