Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Wolfkamp: van begrip kan ik niet leven

Haarle - "Het valt ons ook nog wel tegen", reageert Willy Wolfkamp van de actiegroep Eerlijke prijs Agra op de vraag wat zij tot dusver hebben bereikt met hun initiatief. De actiegroep heeft diverse gesprekken gevoerd met slachterijen, supermarkten en de politiek. Telkens bleek er begrip voor de situatie van de boeren, verklaart Wolfkamp. Daar kan hij echter niet veel mee.

"Van begrip kan ik niet leven", zegt Wolfkamp.

Terugblikkend zegt Wolfkamp dat de actiegroep langer vast hadden moeten houden aan de acties. In de tweede helft van september zakte de varkensprijs met 8 cent per kilo. Dat was volgens Wolfkamp nergens voor nodig. "Toen hadden we erbij moeten zijn en in verzet gaan. De vraag naar varkens was telkens goed. Een paar cent prijsdaling zou realistischer geweest zijn.

Meerprijs gewenst voor Beter Leven

De actiegroep leeft nog volop, verklaart Wolfkamp. Maandag 12 oktober hadden ze een gesprek met inkooporganisatie Super Unie over een 'eerlijke' prijs. Binnenkort wordt contact met Vion of Albert Heijn opgenomen om te vernemen of werk is gemaakt van een betere prijs voor de varkenshouders die Beter leven-varkens produceren. Wolfkamp: "Wat heb je aan een concept als je alleen de meerkosten vergoed krijgt? Voor Bio-varkenshouders zit er wel een meerprijs in. Dat moet voor Beter Leven ook kunnen."

Betere opbrengstprijs bij slachterijen zoeken

Wolfkamp stelt vast dat zij voor een betere opbrengstprijs het vooral bij de slachterijen moeten zoeken. De inkoopvoorwaarden van de supermarkten zijn niet dusdanig dat het slachterijen in een wurggreep houdt.

Eén reactie

  • John*

    je hoeft t maar bij een slachterij te zoeken. die krijgt de helft van de varkens maar kan eigenlijk niet meer mee..

Of registreer je om te kunnen reageren.