Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Varkens in Nood pleit voor 'vleestaks'

Amsterdam - Stichting Varkens in Nood pleit voor het invoeren van een vleestaks, een accijns op vlees. Met dat geld kan de noodlijdende varkenssector worden gesaneerd, stelt de organisatie.

De stichting hoopt dat het plan veel steun krijgt en zal een petitie erover uiteindelijk aanbieden aan de Tweede Kamer. Het plan voor zo'n vleestaks is in de loop der jaren al vaker van stal gehaald.

120 misstanden

De stichting kwam zondag met een rapport waarin 120 misstanden staan beschreven in de Nederlandse varkenshouderij. Ondanks dat er de afgelopen twee decennia wel enige vooruitgang is geboekt, gaat het vaak niet goed, zegt Varkens in Nood. Het gaat bijvoorbeeld om pijnlijke botten en kreupelheid door een te snelle groei, maagzweren door verkeerd voedsel, apathisch gedrag door verveling, doorligwonden bij zeugen, pleuritis door smerige stallucht, hormoonbehandelingen en uitputting bij zeugen die continu zwanger zijn. Een belangrijk deel van de misstanden is in strijd met wettelijke voorschriften.

De Partij voor de Dieren bepleitte al in 2011 een hoger btw-tarief voor vlees.

Laatste reacties

 • wimschaap

  denk dat tyd wordt dat we er een paaar goed pak van langs gaan geven stel leugenaars zijn het varkens in nederland zijn juist kern gezond met grote zorg worden ze gehouden

 • fietskip

  Men denkt gewoon dat als je het maar vaak genoeg herhaald dan gaan mensen er vanzelf in geloven. De bekende strategie van zulke clubs.

 • kleine boer

  Nog meer zichtstallen enzo maken ... eerst maar es op kleuter/lagereschool beginnen met leren hoe het zit met houden van dieren in nederland en half jaar op cursus bij een boer verplicht op de middelbare school dan zien ze hoe het er echt aan toe gaat de ouders hiervan kun je toch niks meer leren

 • Mozes

  Vroeger organiseerde deze club ieder jaar een schopcampagne tegen de boeren onder leiding van een bekende Nederlander. Ik heb al jaren niet meer van hun gehoord. Je kon dus op je vingers natellen dat ze hoognodig met iets in de publiciteit moesten komen om als organisatie bekendheid en bestaansrecht te houden. Ze wisten blijkbaar niets anders te bedenken dan een oud idee van WakkerDier (PvdD) over te nemen.

 • massy

  Nog een paar jaar en dan weten ze wat HONGER is dan (vr) eten ze der eigen schoen zolen op als ze die nog hebben.

 • John*

  er zijn ook clubs die misstanden signaleren en er met de betrokken partijen voor gaan zitten om deze op te lossen. Voor deze clubs heb ik meer respect dan een club die alleen maar roept en schreeuwt om een sector onderuit te halen. Niet beseffende dat de varkenshouderij sector een hele grote rol speelt in de voedselkringloop van de verstedelijkte mens.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.