Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

Rosenthal: mes niet in varkensstapel

Uri Rosenthal ziet geen heil in het verkleinen van de varkensstapel om daarmee de malaise in de sector te lijf te gaan. Dat schrijft de voorzitter van de regiegroep Vitale Varkenshouderij in een persbericht waarin zijn eerste bevindingen staan.

"Er is wereldwijd een groeiende vraag naar kwalitatief goed én veilig varkensvlees. Nederland kan dat efficiënt produceren. Als wij minder varkens gaan houden, zullen andere landen snel ons marktaandeel overnemen." Minder varkens leiden volgens Rosenthal niet tot prijsherstel en resulteert slechts in een kleinere sector.

Varkenshouders moeten focus verleggen naar wereldmarkt

Om uit de crisis te komen is het volgens Rosenthal nodig dat varkenshouders de focus verleggen van Noord-West Europa naar de wereldmarkt. "Europa is een krimpende markt met een zware concurrentie. Het vizier moet meer worden gericht op de exportkansen die er zijn." Daarbij doelt Rosenthal vooral op Azië en Afrika. In die werelddelen ziet hij de vraag naar varkensvlees toenemen en zeker ook de vraag naar delen die in Europa niet worden gegeten zoals poten, staarten, oren en snuiten.

Varkenshouder profiteert niet

Verder benadrukt Rosenthal dat er sprake is van een ongelijke verdeling van de marges in de varkenshouderij.

"In Nederland verdient iedereen een boterham aan de varkenshouderij, behalve de varkenshouder zelf. Dat is niet nieuw, maar het is wél belangrijk om deze constatering te doen, zodat we vanaf daar kunnen bouwen aan een gezonde situatie in de keten."

Dit zegt Uri Rosenthal aan de vooravond van een reeks bijeenkomsten waar de Nederlandse varkenshouders worden geraadpleegd over zijn bevindingen. De meningen en ideeën van de varkenshouders worden meegenomen naar de tweede fase van het project waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) Rabobank en het ministerie van Economische zaken samenwerken.

Uitvoeringsfase

Over de vraag hoe veranderingen in gang gezet moeten worden laat Rosenthal zich in het persbericht niet uit. Vanwege een verblijf in China was hij ook niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de POV wordt in de tweede fase van het project gekeken hoe één en ander in gang gezet kan worden. De tweede fase is de zogenaamde uitvoeringsfase.

Een andere constatering van Rosenthal is dat het ontbreekt aan samenwerking in de keten.

"Varkenshouders moeten richting de markt als collectief optreden. Samen een vuist maken en meer samenwerken met andere partijen, zodat de varkenshouder niet de laatste restjes van de marge krijgt, maar een eerlijke prijs."

Stoppen of doorgroeien

Voor varkenshouders die geen toekomstperspectief hebben, moet volgens Rosenthal gekeken worden naar wat nodig is om op een verantwoorde manier te kunnen stoppen. 'Daardoor ontstaat ruimte voor andere varkenshouders die wel kunnen doorgroeien.' Over hoe dat vormgegeven moet worden laat Rosenthal zich niet uit.

Laatste reacties

 • Steintjes

  OK, dus Rosenthal wil dat we de Aziatische markt gaan bestormen. Ik heb daar mijn bedenkingen bij als ik zie dat we de markt dichtbij (Rusland) al om een paar wilde zwijnen met varkenspest verliezen. #kwetsbaar

 • Mozes

  Hij zegt het niet letterlijk maar het komt er in feite op neer dat varkenshouders zich moeten organiseren en een afzetstructuur moeten opzetten zoals de melkveehouders met FrieslandCampina hebben gedaan.

 • 344412

  Vion had het moeten doen, niet gelukt, miljoenen verbrandt. Hoe/wie dan wel?

 • Noordam2

  er is vraag naar kwalitatief goed en veilig varkensvlees schrijft Rosenthal. hij schrijft dat op een manier of Nederland daar vanzelfsprekend aan voldoet. Is dat wel zo.
  als een Belgische vleeshandelaar speciaal spare ribs uit Spanje wil hebben, terwijl Nederland veel dichterbij is?
  Dat de Spanjaarden NIET kunnen leveren omdat veel naar China gaat. bovenstaande levert in ieder geval vragen op

 • info104

  Mozes je trekt een goede conclusie en rosenthal signaleert alleen maar en wat hij ziet klopt en zolang de varkensboer eigenwijs, tussen haakjes, blijft zal hij geen geld verdienen .Let eens op wat de supers hebben gedaan, concentreren en niet anders, met zo min mogelijk inkopers werken zodat ze elkaar niet beconcurreren met de inkoop. Wees eens slimmer dan je tegenspeler en verenig en doe wat je afspreekt en gouw meer varkens op de markt zetten dan je afgesproken hebt , Je gaat er aan kapot, zie de grote aantallen die aan het stoppen zijn.

 • a.van.hoof1

  We hebben inderdaad de coöperatieve vleesafzet geheel uit handen gegeven. Deze bestaat ook niet meer en komt ook niet meer terug en al het ledengeld, bijna één miljard, is verbrast door Daan van Doorne met zijn onverantwoorde aankoopdrift om de grootste slachter van Europa te worden. De raad van commissarissen, lees ZLTO bestuur, is hem, ondanks vele waarschuwingen uit de vleeswereld zeker wat Grampian betreft, op haar blote knieën gevolgd met als gevolg dat het zeer rendabele Rendac ook nog verkocht is moeten worden. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen? Vion zou inderdaad leider moeten zijn in prijszetting maar ze blijven achter de markt aanlopen dus daar hoeven we niks van te verwachten.
  Hoe we wel samen een collectief moeten vormen weet ik nu ook niet maar dat er iets moet gebeuren om de sector perspectief te bieden is wel heel duidelijk. En inkrimping in Nederland alleen zet geen enkele zode aan de dijk. Misschien even op de korte termijn wat de biggenmarkt betreft en verder vullen andere landen het wel weer aan met een lagere kostprijs omdat die bij ons door allerlei extra kostprijsverhogende verplichte maatregelen minstens 20 cent per kilo hoger is.

 • exvarkensboer1

  Als de kostprijs in het buitenland lager is. Levert de economische wetmatigheid op dat je daar niet tegenop kunt en je dus als varkenshouder in NL failliet gaat. Verplaats je bedrijf daarom naar het buitenland. Omwonenden hier blij en er blijven nog `n paar hobbyisten over.

 • Jan Brabant

  Collega varkenshouders, vergeet VION en luister aandachtig wat Rosenthal zegt.
  1) Inkrimpen in Nederland heeft geen nut, wordt meteen ingevuld door het buitenland. en verzwakt de rest.
  2) We krijgen te weinig van de hele varkenskoek. Daarom is samenwerking noodzakelijk dit zou kunnen via POV.

  Echter daar is een andere manier van denken voor nodig.
  Zoals hierboven al gezegd de supermarkten doen dit al en verdienen geld, wij doen dit niet en verliezen geld.
  Wat wil je nu!

 • Snel

  POV moet de afzet reguleren tov van de vraag, zou in Nederland misschien gaan maar tov buitenland vult een ander dat wel in.

 • Steintjes

  Sharon Dijksma schijnt de gevallen staatsecr. Mansveld op te gaan volgen. Kan Rosenthal mooi staatsecretaris van Landbouw worden!

 • Tonnis

  Steintjes dat kan niet Rosenthal is niet van de PVDA

 • lh.sturk

  Boeren moeten zich organiseren, dit roep ik al jaren al is het maar in de afzet van de varkens , maar daar zijn de meeste te eigenwijs voor. Inkrimpen ja, maar dan wel op Europees niveau. Anders heeft dit geen zin en wordt het door het buitenland weer opgevuld. Wat Rosenthal verteld is niet zo moeilijk. Hij moet er ook oplossingen bij leveren.
  Maar dat kan hij niet want hij heeft er net zoveel verstand van als Daan van Doorn en consorten. Als het zo door gaat wordt het de textiel industrie in Twente en de schoenen uit Brabant. Het was mooi , maar is wel verdwenen.

 • Jan-Zonderland

  Als je de opbrengst niet kunt verhogen dan moet je de kosen verlagen. Simpel gesteld maar hoe dat mogelijk is in Nederland met al die regels, ik weet het ook niet. Minder luxe bouwen, meer varkens per m2, luchtwassers uit, zal allemaal wel niet mogelijk zijn maar in dergelijke dingen gaat wel veel geld (winst) zitten.

 • hatsieflatsie

  Rosenthal is ingehuurd en wordt betaald door POV. Dat is een slager die zijn eigen vlees keurt. Overigens vind ik zijn conclusie niet verkeerd maar dat komt omdat ik er aan mee betaald heb. Als marianne Tiemen hem ingehuurd had was hij dan tot de zelfde conclusie gekomen?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.