Varkenshouderij

Nieuws

PRRS-project staat op laag pitje

Oosterwolde - Het PRRS-project Noord-Nederland ligt nagenoeg stil. Dat bevestigt Eric Douma, vicevoorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

In de laatste algemene ledenvergadering van de POV is besloten dat het project verder gaat, mits voor de financiering een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) wordt gekregen van het ministerie van Economisch Zaken.

Minimale coaching

Momenteel vindt nog monitoring plaats van de ziekte door het tappen van bloed van varkens op de deelnemende bedrijven. Het coachen van deelnemende bedrijven gebeurd alleen 'zeer minimaal', verklaart Douma.

Gezonde bedrijven

Het project is begin 2013 van start gegaan en heet tegenwoordig "Gezonde bedrijven". Toen kwam het geld van het Productschap. Nu is het aan de POV om het voort te zetten. De leden willen het de financiering wel voor hun rekening nemen, mits POV een AVV krijgt waar het onder valt. Dit jaar krijgt de varkenshouderij geen AVV om collectief projecten uit te voeren en die te financieren, verklaart Douma. Het blijkt juridisch moeilijk te liggen om ook varkenshouders die geen POV-lid zijn verplicht mee te laten betalen aan collectieve projecten. Douma zegt dat de overheid de namen van de niet POV-leden niet zomaar kan verstrekken aan de POV.

Project wordt hervat

Desondanks is en blijft diergezondheid belangrijk voor de POV, laat de vicevoorzitter weten. Zodra de financiering is geregeld kan het project zo weer worden hervat, vertelt hij. De monitoring gaat door en de deelnemers zijn gecoacht om het PRRS-risico te minimaliseren op hun bedrijven.

Bekijk ook deze video over PRRS.

Of registreer je om te kunnen reageren.