Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

'Minimaal halvering van varkensstapel'

Amsterdam - Hans Baaij, directeur van stichting Varkens in Nood (VIN) pleit er voor dat de varkensstapel in Nederland minimaal halveert, maar liever nog twee derde in omvang krimpt.

Daar is het nu tijd voor, betoogt hij tegenover Boerderij. Voor de varkens die overblijven in Nederland wil VIN dat het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming met twee sterren de ondergrens wordt voor de houderij.

Campagne

Zondag startte Varkens in Nood een nieuwe campagne tegen de varkenshouderij. In het VARA-radioprogramma Vroege Vogels presenteerde de stichting een rapport met 120 vermeende misstanden in de varkenshouderij. De aantijgingen lopen uiteen van een beroerd stalklimaat tot gebrekkige kennis van de veehouder.

Invoering vleestaks

Om de varkenshouderij gezond te maken pleit VIN voor de invoering van een vleestaks, met een opslag van 10 tot 20 cent per kilo vlees. Met dit geld kan de (vrijwel failliete) varkenssector worden gesaneerd, en is er geld om te investeren in de ontwikkeling van vervangers van vlees, zuivel en eieren, meent VIN.

Jansen: Geen varkensboer gebaat bij zo'n campagne
Barneveld - "Met dit soort campagnes is geen enkele varkenshouder geholpen", reageert NVV-voorzitter Ingrid Jansen op de nieuwste campagne van Varkens in Nood tegen de varkenshouderij.
Beleidslijn
Jansen verklaart dat de varkenssector vast blijft houden aan de ingeslagen beleidslijn waarin het recept voor duurzaam varkensvlees het uitgangspunt vormt en een 'fatsoenlijk' inkomen voor de boer centraal staat. Jansen: "Verduurzaming van een sector is een lange weg. Dat regel je niet van de een op de andere dag. We laten ons door dit soort campagnes niet van de wijs brengen, maar blijven vast houden aan onze doelen."
Investering werkt
De NVV zegt dat zij ervaren dat de pers ook niet meer klakkeloos overneemt wat Varkens in Nood of Wakker Dier roepen. Hun voorzitter Ingrid Jansen treedt regelmatig in radio- en tv-programma's op en journalisten van algemene media weten de weg inmiddels te vinden naar de NVV. De investering in de PR van de afgelopen jaren werpt dus zijn vruchten af, meent de varkenshoudersvakbond. Het pr-beleid voor de varkenshouderij wordt komende jaren nog verder geïntensiveerd.

Negatieve reacties

Baaij vindt het jammer dat de varkenshouderij zo buitengewoon negatief reageert op het rapport en dat mensen in de varkenshouderij zich persoonlijk aangevallen voelen. De varkenshoudersvakbond NVV reageerde direct op de campagne van VIN door met klem afstand te nemen van het rapport. De vakbond stelt dat VIN net als voorgaande jaren ook nu tientallen, soms jaren oude, binnen- en buitenlandse rapporten op één hoop gooit en deze één op één vertaalt naar de varkenshouderij anno nu.

Laatste reacties

 • Fredrika

  Wat jammer dat buitenstaanders niet weten dat we in Nederland zo'n goed product leveren en dat de dieren het in ons land toch relatief goed hebben. Willen ze dan echt vlees uit andere landen importeren waar de dieren het veel slechter hebben? Onze landbouw doet al heel goed promotiewerk, zie Twitter en Facebook, maar er is nog veel goed werk te doen.

 • info36

  Je kunt in Nederland van alles gaan verbieden, in de ons omringende landen nemen ze de productie direct over.
  Zelfs die eenvoudige visie is die radicaalfiguren nog te hoog gegrepen. En de voedingsadviezen van die figuren zijn ook door hun eigen roze bril bekeken. De zaak onnodig afbreken dat doen ze in Nederland graag.

 • Snel

  Wie mag Hans Baaij dan wel niet zijn om zijn mening serieus te nemen. Wat mag dan de stichting varkens in nood dan wel betekenen met hun bij elkaar geraapte onderzoeken om daar uberhaubt serieus naar te kijken. Allebeide van nul en geen waarde, voegen niks toe aan de Nederlandse samenleving. En nu weer verder naar de orde van de dag.

 • koeboertje

  Ingrid Jansen geeft een duidelijk antwoord op de onzin van vin .
  Een goede voorzitster.

Of registreer je om te kunnen reageren.