Varkenshouderij

Nieuws 13265 x bekeken 4 reacties

Meer zeugenhouders stoppen met insemineren

Doetinchem – Meer zeugenhouders zijn gestopt met insemineren. Zij hebben besloten hun bedrijf versneld te beëindigen. Dat blijkt uit cijfers van KI-organisaties.

Reden is de financiële nood als gevolg van de maandenlange lage biggenprijs in combinatie met hoge kosten.

8.000 zeugen uit productie

De grootste partij, Varkens KI Nederland, geeft aan dat tot medio september dit jaar ongeveer 18.000 zeugen uit productie zijn gehaald bij hun klanten, waarvan 5.300 zeugen in het laatste kwartaal. Dat is 1,5 procent van het totaal aantal zeugen, geteld door het CBS in 2014.

Meer bedrijven stoppen in laatste weken

Varkens KI Nederland heeft nog geen cijfers van de afgelopen weken, maar het ziet ernaar uit dat er de laatste weken veel meer bedrijven stoppen met insemineren dan net na de zomer. Dat zegt Peter Loenen van Varkens KI Nederland.

Ook Kor Mast van Preferent KI geeft aan dat er een groot aantal zeugenplaatsen uit de markt gehaald zijn, maar ziet bij hun organisatie dat er een gelijk aantal zeugenplaatsen overgenomen zijn van stoppers.

Prijsdal al sinds augustus 2014

Volgens Paul Bens, directeur van DLV Dier, raken zeugenhouders door hun financiële reserves heen; het gros van de zeugenhouders staat het water aan de lippen. Reden is de lage biggenprijs in relatie tot de actuele uitgaven. Het prijsdal waar de zeugenhouderij zich in bevindt, duurt inmiddels al vanaf augustus 2014. Bens: "Bedrijven beginnen nu vast te lopen. Zij hebben geen financiële dekking meer om de tekorten de komende maanden aan te vullen. Iedere big die het erf verlaat, kost de gemiddelde zeugenhouder tien euro."

Zeugenhouder ontvangt €38, kostprijs is €48

Het bedrag van €10 wordt bevestigd door bedrijfsadviseur Kees Ligthart van ABAB bedrijfsadvies. "De kritische kostprijs van een big ligt rond de €48 en een gemiddelde zeugenhouder ontvangt €38. Dat resulteert in een voerwinst van €9 per big." Voor het eerste halfjaar noteert Ligthart een voerwinst per big van €17. "De rek is er bij zeugenbedrijven wel uit. Bedrijven die niet bovengemiddeld draaien en de gelopen jaren een buffer hebben opgebouwd, zullen het niet redden."

25.000 tot 30.000 minder zeugen geïnsemineerd

Het komend half jaar zal in de zeugenhouderij het effect van het prijsdal zichtbaar worden. Dat verwacht Bens. "De eerste bedrijven zijn gestopt met insemineren van de zeugen. Tot nu toe ging dat om circa 25.000 tot 30.000 zeugen, schat hij. Hoeveel dat er zullen worden tot het einde van het prijsdal, is nu nog moeilijk te zeggen. De bedrijven die nu in de problemen komen, draaien hun bedrijf leeg of gaan versnelt op zoek naar een koper."

Ruim €100 per zeug moet extra gefinancierd worden

In het eerste halfjaar van 2015, waarin de zeugenhouders het gebruikelijk moeten verdienen, ziet ABAB een voerwinst per zeug van €500, ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde. In het tweede halfjaar is de verwachting een voerwinst van €280, gemiddeld geeft dat een voerwinst over 2015 van €390. De kritische voerwinst per zeug ligt rond de €600, waarbij €100 gerekend kan worden voor de aflossingen.

Ruim €100 per zeug moet dan extra gefinancierd worden. "Voor de liquiditeit betekent dit bij handhaven aflossingen een tekort van €200 per zeug", aldus Ligthart die verwacht dat de zeugenhouderij de dip in de eerste helft van 2016 nog niet te boven is. "Het tijdelijk stopzetten van de aflossingen is voor veel bedrijven zodoende niet de oplossing." Ligthart verwacht dat de gevolgen van de huidige dip in de zeugenhouderij groter zal zijn dan die we in 2007 en 2011 kenden.

vleesvarkenshouders denken niet aan stoppen

Bij vleesvarkenshouders ligt de situatie anders, bedrijfsbeëindiging speelt hier niet of nauwelijks. Zij profiteren van de lage biggenprijzen en produceren nu met een voerwinst van €18 in het eerste halfjaar, aldus cijfers van de ABAB. Wel is de piek in het derde kwartaal uitgebleven met een voerwinst van €26 die andere jaren rond de €36 ligt. Reserves opbouwen is lastig voor deze sector, maar omvallen zullen ze op korte termijn niet doen, aldus Ligthart.

Laatste reacties

 • ZaadjesBV

  tsja,raar maar waar. wat moeten metdie lege stallen en de hypotheken

 • erwinvaneijk

  kan de rabo afboeken

 • hooimijt

  Afboeken en opdoeken
  De RAbo is van alle markten thuis
  Gewoon moskee achter het huis
  Kwestie van integreren
  in plaats van creperen
  Het gezin heeft pijn en verdriet
  De moslim kent dat niet

 • farmer4life1

  De vleesvarken houders kunnen straks hun borst nat maken. Extreem dure biggen met slechte vlees prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.