Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Meer biggen met juiste inseminatiemoment

Lochem - Een zeug op het juiste inseminatiemoment insemineren kan 1 tot 2 meer levend geboren biggen opleveren en het aantal overinseminaties per zeug met 30 procent verminderen.

Dat bleek uit resultaten van Agrovision dinsdag tijdens de laatste Pigs Innovation Tour-bijeenkomst over het Optimale Inseminatie Moment.

Tijdens deze avond werden alle ins en outs van het ideale dekmoment besproken. Edy Bouwman, specialist bij Forfarmers gaf aan dat de zeug niet te veel moet afvallen tijdens de kraamstalperiode; te veel spierverlies geeft een mindere ontwikkeling van eicellen.

'Boer soms beriger dan varken'

Daarna legde Anton Oudenampsen, specialist reproductie bij Topigs Norsvin de deelnemers uit wat het ideale inseminatiemoment is. "Er wordt nog te vaak zomaar een overinseminatie uitgevoerd, terwijl de zeug niet meer berig is. "Soms is de boer beriger dan het varken", aldus Oudenampsen.

Stareflex

Met een score, een cijfer van 0 tot 10, van de stareflex, kan het juiste inseminatiemoment bepaald worden. Hierbij is een 0 niet berig en een 10 berig met een duidelijke stareflex. Zeugen die vroeger berig gezien zijn, en dus gewaardeerd zijn met een 10, leveren ook meer levend geboren biggen op. Waarop Oudenampsen reageerde dat je dus moet zorgen dat de zeug eerder berig is en niet eerder de zeugen gaan insemineren.

Minder overdekkingen

Erik Stegink, varkenshouder sloot de sessie af door aan te geven dat hij door het werken met het Optimale Inseminatiemoment naast minder overdekkingen vooral bewuster naar de zeugen in de dekstal is gaan kijken.

Laatste reacties

  • fa.vankuijk

    Als ze bij Agrovision het programma ook eens goed inrichten, dan zou er misschien meer gebruik van worden gemaakt. Nu werkt het van geen meter.

  • Jan Brabant

    Ah,, mooi nog meer biggen !

  • Jan Veltkamp

    @fa.vankuijk. Mijn vrouw is al 2 jaar bezig met proberen autorijbewijs te halen. Dat ligt echt niet aan de auto maar aan onkunde van mijn vrouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.