Varkenshouderij

Nieuws

Geen zicht op heropening Franse varkensmarkt

Plérin – ''De gesprekken verlopen goed, we stevenen op een akkoord af. Maar dat ligt er nog niet en zolang het er niet is is het er niet. Ik kan dan ook zeker geen datum noemen waarop de Marché du Porc Breton (MPB) hervat kan worden.'' Dat heeft François Pot, sinds enige weken voorzitter van het bestuur van de Franse varkensmarkt, verklaard tegenover persbureau AFP.

''We hebben van niemand nog een garantie dat ze aan de terugkeer van de MPB mee zullen werken. Ik heb alle hoop dat het zal lukken, de partijen staan daar ook allemaal achter.''

Vaste inkopers werken niet meer mee

De MPB ligt sinds 5 oktober stil omdat inmiddels vijf vaste inkopers er niet meer aan willen meewerken. Zij vinden de deze zomer door de varkenshouders met landbouwminister Stéphane le Foll afgesproken streefprijs van €1,40 per kilo te hoog, gezien de internationale concurrentie.

Veilingproces vernieuwen

Ook vinden de inkopers dat een dergelijke afspraak het veilingproces doorkruist en ondermijnt. Inmiddels hebben ze er dan ook de eis aan vastgeknoopt dat dat hele proces vernieuwd en aangepast wordt, iets waarover nu onderhandeld wordt. Later heeft ook de invloedrijke bond van varkenshouders in Bretagne zich bij hun standpunt aangesloten.

Internationale markt met ingewikkelde voorwaarden

Voorzitter van het veilingbestuur Pot: ''Die €1,40, dat is een idee van minister Le Foll. Maar hoe je die prijs dan zou moeten bereiken, laat staan vasthouden, dat heeft hij er niet bij gezegd. We werken op een Europese en een wereldmarkt met ingewikkelde voorwaarden, zoiets kan je niet opleggen.'' Wat betreft het bijstellen van de werkwijze voegt hij er nog aan toe: ''Het gaat om een evolutie, niet om een revolutie.''

Bigard en Cooperl hanteren eigen prijzen

Op de veiling, die twee keer per week werd gehouden, werd de Franse referentieprijs voor varkens vastgesteld. Nu die ontbreekt, werken grote vleesbedrijven als Bigard en Cooperl en de vleesdivisies van supermarkten als Intermarché en Leclerc ieder met een eigen prijs die ze niet openbaar maken, maar alleen aan de betrokken varkenshouders communiceren.

Uitbetaalde prijs zo'n 20 cent onder streefprijs

Volgens de agrarische pers in Frankrijk liggen die prijzen momenteel tussen de €1,21 en €1,25 per kilo. Dat zou dan tot 20 cent onder de streefprijs van €1,40 per kilo liggen. In de varkenssector gaat men er van uit dat ook de grote verwerkers graag houvast hebben en dus achter een mechanisme zullen staan om een referentieprijs op de borden te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.