Varkenshouderij

Nieuws

BMR Schlachthof wil alleen Duitse en Nederlandse varkens

Damme - De Duitse varkensslachter BMR Schlachthof in Garrel bij Cloppenburg (Nedersaksen) wil voortaan zo mogelijk alleen nog maar dieren met Duitsland of Nederland als geboorteland.

Dat meldt varkenshoudersorganisatie ISN. De maatregel is de leveranciers van BMR per brief meegedeeld, aldus ISN.

Aan partijen met Deense Duroc-herkomst wordt bij een spiervleesaandeel van meer dan 55 procent geen handelstoeslagen meer toegekend. Het FOM-afrekeningsmodel ('Maske') wordt ook aangepast, en wel met ingang van 15 oktober. De onderste gewichtsgrens voor de FOM-Maske wordt opgekrikt van 86 naar 89 kilo. Varkens met de salmonellacategorie 3 worden voorts niet meer met de QS-toeslag afgerekend.

ISN betreurt de korte termijn waarmee de maatregelen worden doorgevoerd. "Voor de getroffen bedrijven is het naar de ervaring heeft geleerd moeilijk, nieuwe afzetwegen te vinden, temeer daar de alternatieven voor dieren met Duroc-afstamming reeds in het verleden geringer zijn geworden."

BMR verwerkt uitgaande van de eigen informatie van het bedrijf jaarlijks rond de 1,5 miljoen vleesvarkens en zeugen per jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.