Varkenshouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:22 jan 2015

Wisselende resultaten PRRS-aanpak

Venray – De eerste resultaten van de PRRS-praktijkproef in Noord-Nederland laten een wisselend beeld zien. Van de 31 gemonitorde zeugenbedrijven in de proef waren er bij aanvang van de proef 21 bedrijven negatief.

Bij de laatste screening van deze bedrijven bleken nog maar 11 bedrijven de hoogste PRRS-status te hebben. Op 4 bedrijven had een uitbraak plaatsgevonden, bij 5 bedrijven was sprake van wisselende uitslagen en op 1 bedrijf is men gaan enten.

Deze resultaten werden door dierenarts Manon Houben gedeeld tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Venray. 48 ondernemers doen mee met de proef. Zij hebben samen 72 bedrijfslocaties. Opvallend is dat alle vleesvarkensbedrijven dezelfde PRRS-status behielden. Dat heeft alles te maken met de status van de aangevoerde biggen.

Momenteel richt de proef, die twee jaar geleden van start ging, zich vooral op het beperken van infecties via transportmiddelen. Zo heeft Tom Duinhof van de GD onderzocht op welke wijze vrachtwagens het beste verhit kunnen worden om de PRRS-kiem te doden. Het blijkt mogelijk om vrachtwagens in 30 tot 40 minuten droog en kiemvrij te krijgen door ze te verhitten. Het is daarbij wel belangrijk om net boven de bodem van de vrachtwagen een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius te hebben.

Voor de komende tijd ligt de focus op het opstellen van protocollen rondom reiniging en desinfectie van vrachtwagens en het trainen van varkenshouders en chauffeurs. Parallel hieraan wordt gewerkt aan het verbeteren van interne en externe contactstructuren op bedrijven.

Omdat het project een wat bredere focus heeft gekregen dan PRRS alleen, is ook de naamgeving van de proef veranderd. In overleg met NVV en LTO is besloten verder te gaan met de werktitel 'gezonde bedrijven' in plaats van praktijkproef PRRS. Dat zorgt er volgens Tom Duinhof voor dat er een bredere focus komt dan PRRS alleen. Het wegnemen van deze kiem is vaak een noodzakelijk voorwaarde om ook andere ziektes te kunnen aanpakken.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Zou de aandacht niet meer gericht moeten worden op het verhogen van de weerstand van het varken? Ik vrees dat de hierboven omschreven richting (alles steeds sterieler) een doodlopende is of in ieder geval steeds moeilijker wordt om hiermee resultaat te behalen.

 • Varkensarts

  Het varkens houden zonder specifieke ziek makende kiemen (PRRS, APP en of mycoplasma) heeft zeker financieel veel voordelen, dus het streven naar het uitbannen van bijvoorbeeld PRRS virus op bedrijven die een laag risico hebben op een herbesmetting moet zeker altijd het streven zijn !

 • John*

  ALL OUT ALL IN bij de positieve zeugenbedrijven met schoon materiaal. De biggen brengen de komende twee jaar toch bar weinig op en de fokgelten zijn relatief goedkoop. Ook in slechte tijd kan je verlies omzetten in winst.

 • Tiens

  Het lijkt me interessanter te weten wat de oorzaak was van de uitbraken dan om te vernemen dat de 'werktitel' van het project is veranderd. Positief is dat er wat bereikt is op het gebied van hygienisch transport.

 • Han

  Weer geweldige foto

 • bertes

  niet naar meer weerstand fokken. dan verdienen de mensen niks aan de boeren

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.