Varkenshouderij

Nieuws 2985 x bekeken

Vier nieuwe gevallen PED in afgelopen week

Deventer - Er zijn de afgelopen week vier bedrijven bijgekomen waar PED is aangetroffen. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Het zijn bedrijven die voor zover de GD na kan gaan in contact staan met het bedrijf waar de ziekte vorige week werd geconstateerd. Er zijn zowel vleesvarkens- als vermeerderingsbedrijven besmet. De GD gaat ervan uit dat het in alle gevallen gaat om de milde variant van het virus. Onderzoek naar een nadere typering van het virus loopt.

Volgens dierenarts Arjan Schuttert van de Samenwerkende Dierenartsenpraktijken de Oosthof in Neede hebben de gevallen tot nu toe zich voorgedaan in de Gelderse Achterhoek.

Volgens Schuttert worden vooral de vleesvarkens ziek van dit virus. "Dieren krijgen diarree en verliezen de eetlust. Na enkele dagen komt de eetlust terug, maar de diarree blijft. Na ongeveer drie weken trekt dat weg. Er is eigenlijk geen uitval. Het lijkt in die zin een redelijk beheersbare ziekte." De GD bevestigt dat er weinig klinische verschijnselen zijn, maar acht het te vroeg om te zeggen dat zeugenbedrijven weinig last hebben van de ziekte. "We moeten de bedrijven langer volgen."

De Oosthof pleit voor maximale openheid over de besmettingen. Plaats en naam van getroffen bedrijven worden tot nu toe niet in de openbaarheid gebracht. "Het is een afweging tussen het belang van de getroffen ondernemers en het sectorbelang", aldus Schuttert. "Wij denken dat het sectorbelang moet prevaleren en dat we het probleem ook door zo open mogelijk te zijn, aan moeten pakken."

De GD stelt in een reactie dat ze maximale openheid betracht naar de sector toe. "Plaats en naam van betrokken veehouders worden niet genoemd uit privacy-overwegingen. PED is een bedrijfsgebonden aandoening en niet meldingsplichtig. We melden de uitslag aan de varkenshouder en in overleg met en toestemming van de veehouder informeren we samen met hem de dierenarts, transporteur en eventueel andere betrokkenen, zodat die extra alert kunnen zijn en onderzoek kunnen doen. Veehouders blijken hierover open naar hun relaties. Er is geen discussie over", aldus de GD.

Of registreer je om te kunnen reageren.