Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Varkenstermijnmarkt wil niet op gang komen

Gent - Vlaamse varkenshouders zijn er niet in geslaagd meer handel tot stand te brengen op de varkenstermijnmarkt. Dat zei Dirk Coucke, oprichter van DLV België, tijdens een symposium georganiseerd door het Vlaamse ministerie van landbouw.

Onder leiding van DLV richtten drie jaar geleden 65 varkenshouders de zogeheten pig trading company's op. Hun doel was het afdekken van het voerwinstrisico op de termijnmarkt van 400.000 geproduceerde vleesvarkens per jaar. Voor 6 procent van de varkens is dat gelukt. Voor de overige varkens bleken er geen kopers voor de termijncontracten.

Coucke wijt dit aan het gebrek aan transparantie op de varkensmarkt. Er is in Europa nauwelijks actuele marktinformatie beschikbaar voor potentiële kopers van termijncontracten. Volgens Coucke zijn in Amerika 120 mensen bezig met het verzamelen en delen van marktinformatie, terwijl in Europa dat maar een persoon doet. Het ontbreekt kopers van varkens en speculanten daarom aan handvatten om in de varkensmarkt te stappen. In de VS is de termijnhandel wel liquide. Het aantal verhandelde varkens op de termijnmarkt ligt daar vijftien maal hoger dan op de werkelijke productie.

Economisch gezien is het project geslaagd. Het afdekken van de voerwinst leverde €2,68 per varken op, daar zijn alle kosten af. De pig trading company's hebben nog 52 leden.

Nu probeert DLV het prijsrisico voor de varkenshouder af te dekken via contracten met fysieke levering. Er is een vleesverwerker die in de proef mee wil draaien en dus varkens wil kopen op een vooraf afgesproken datum, tegen een afgesproken prijs.

De handel op de termijnmarkt wordt voortgezet. Mocht het lukken dat toch op gang te krijgen, hebben boeren keus uit de termijnmarkt of fysieke levering op termijn.

Laatste reacties

  • John*

    fysieke levering op termijn tegen een vooraf afgesproken prijs dat klinkt als het ei van de Columbus voor de europese landbouw.

  • joannes

    Vleesverwerkers maken directe leverings afspraken met minder prijsrisico! Waarom zouden de Verwerkers meer risico nemen wanneer ze nu ruim voldoende varkens kunnen kopen?

Of registreer je om te kunnen reageren.