Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Van Rooi gaat salmonellarisico verkleinen

Helmond - Vleesverwerker Van Rooi Meat gaat in de loop van dit kwartaal varkens afkomstig van een bedrijf met een hoge salmonelladruk aan het eind van de werkweek slachten.

Dat laat mededirecteur Addy van Rooi weten. De vleesverwerker wil met deze maatregel het
 risico verkleinen dat vlees van 'schone' varkens besmet raakt met de bacterie.

Bij Van Rooi Meat werkt men al langer aan het terugdringen van het salmonellarisico. Medio vorig jaar hield het bedrijf een informatieavond waar dit thema centraal stond. Addy van Rooi vertelde toen ervan overtuigd te zijn dat salmonellabeheersing steeds belangrijker wordt. Het streven is dat alle leveranciers op termijn de categorie 1-status hebben voor salmonellabesmetting. Dat staat voor een gering besmettingsrisico. Na de informatieavond zijn de leveranciers van Van Rooi met een 'salmonellaprobleem' in contact gebracht met bedrijven die daarbij kunnen helpen, bijvoorbeeld door het aanzuren van drinkwater.

Dierenarts Peter van der Wolf van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) ziet al enkele jaren een stijgende lijn in het aantal vragen dat de GD krijgt van varkenshouders over salmonella. Dat komt vooral doordat Duitse slachterijen de leveringsvoorwaarden aanscherpen voor bedrijven met een hoge salmonelladruk. De vragen hebben betrekking op interpretatie van monitoringsuitslagen en de toepassing ervan in de stal. Van der Wolf is overtuigd dat verlaging van de salmonelladruk mogelijk is. Hygiëne is het belangrijkste wapen in de de strijd.

Laatste reacties

  • w v gemert

    Het grootste salmonella risico ligt in de slachterij. Zo salmonella arm/ laag als mogelijk is aanvoeren is de goede basis. Het veiligste is het Amerikaanse systeem, na het slachten behandelen, dat mag in Europa niet maar het Amerikaanse vlees/vleeswaren invoeren in Europa mag wel.
    Ik weet niet wat het veiligst is voor de consument.

  • Joseph,de man

    Te hoge salmonella niet meer kunnen leveren, dan is het probleem snel opgelost

Of registreer je om te kunnen reageren.