VarkensNieuws

Tweede geval PED in Nederland

Deventer- Op een vleesvarkensbedrijf in Gelderland is het PED-virus vastgesteld. Zeer waarschijnlijk gaat het om een milde variant van het PED-virus. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

In november 2014 werd op een ander vleesvarkensbedrijf in Gelderland de milde variant van het PED-virus geconstateerd. Zoals het er nu naar uitziet, lijkt de situatie sterk op de situatie die eerder in Nederland en in andere Europese landen als Duitsland is waargenomen. Op dit moment vindt een nadere typering van het virus plaats om definitief te bepalen om welke variant het gaat.

De GD heeft de veehouder, dierenarts en overige betrokkenen geïnformeerd, zodat zij de maximale hygiëne-eisen in acht kunnen nemen om verdere verspreiding te voorkomen. De GD adviseert varkenshouders nog meer aandacht te geven aan hygiëne rondom bedrijfsbezoeken. “Betreden van de stal alleen in bedrijfskleding, achterlaten van de (wegwerp)bedrijfskleding bij vertrek en handen wassen.  Bij verhoogde uitval met verdenking van dit virus, isoleer dan de verdachte dieren en gebruik aparte naalden en wegwerpspuiten om overdracht te minimaliseren.” Het virus kan ook door transport verspreid worden.

De GD adviseert veehouders uitsluitend goed gereinigde en ontsmette veewagens te accepteren en ervoor te zorgen dat de R&O-voorzieningen op uw varkensbedrijf up to date zijn.  “Zorg er samen met uw transporteur voor dat alle hygiënemaatregelen in acht worden genomen en de chauffeurs niet in de stallen komen. Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw eigen dierenarts.”

Beheer
WP Admin